Не прогадайте! Названо п'ять причин, з яких українці отримують меншу пенсію, ніж належить

Українці нерідко одержують пенсії меншого розміру, ніж могли б. Адвокат Оксана Крутоголова назвала п'ять найпоширеніших причин для неправильного нарахування виплат, передають Патріоти України.

Правозахисниця окреслила найчастіші ситуації, внаслідок яких громадянам виплачують суми нижчі, ніж належить.

Помилка у виборі закону для нарахування пенсії

Йдеться про випадки, коли пенсію нараховують згідно із законом, який не має відношення до конкретного пенсіонера. Наприклад, українцю з посвідченням постраждалого внаслідок аварії на ЧАЕС нараховують виплати згідно із Законом про обов'язкове зарахування пенсійних виплат. Громадяни можуть недоотримувати від 4000 грн на місяць. Також можуть помилково порахувати страховий стаж без урахування пільгового.

Врахування неправильного розміру середньої зарплати в Україні

Це може стосуватися пенсіонерів, які переходять з одного виду пенсії на інший. Виплати мають нараховувати, виходячи із розміру середньої зарплати в Україні за останні три роки, які передували заяві про вихід на пенсію. За замовчуванням ПФУ може використовувати дані за 2014-2016 роки - цей момент слід перевірити.

Неправильно розраховано середню заробітну плату українця

При розрахунку середньої зарплати закон дозволяє відняти від зазначеної суми 10% від періоду мінімального доходу. Таким чином пенсія має стати вищою. У ПФУ цього можуть не зробити. Якщо виправити помилку, можна збільшити виплату на 10%.

Неправильно визначено стаж через виправлення у трудовій книжціСитуація складається, якщо роботодавець виправляв дані про прийом на роботу, переведення на іншу посаду або дані про звільнення тощо. Помилка часто призводить до упущення можливості вийти на пенсію раніше або втрати певного періоду стажу.

Неправильно визначено страховий стаж через відсутність документального підтвердження

Таке часто трапляється з українцями, які працювали підприємцями

НБУ знову знизив облікову ставку: На що це вплине і чого чекати

четвер, 25 квітень 2024, 15:30

Національний банк України (НБУ) ухвалив рішення знизити облікову ставку з 14,5% до 13,5% річних з 26 квітня 2024 року. Таким чином, НБУ продовжив цикл зниження облікової ставки, розпочатий у липні минулого року. Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний, ...

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...