Не пропустіть! Пенсіонери мають 10 днів - ті, хто не встигне, можуть втратити 20% виплати

Деяким українцям можуть зменшити пенсію на 20%, якщо вони працевлаштуються і не повідомлять про це Пенсійний фонд України (ПФУ) протягом 10 днів. Працюючі пенсіонери повинні вчасно інформувати ПФУ про зміни в своєму статусі, щоб уникнути штрафів та утримання частини пенсії. Про це повідомляє ПФУ. Пенсіонери, які знайшли роботу або звільнилися, повинні повідомити про це ПФУ протягом 10 днів з моменту зарахування на роботу або звільнення, передають Патріоти України.

Це стосується також початку або припинення підприємницької діяльності. Якщо пенсіонер не виконає цю вимогу, він ризикує втратити частину своєї пенсії.

Для громадян, які продовжують працювати, пенсія нараховується за іншими правилами. Зокрема, їхні пенсії не індексуються щороку, а перераховуються раз на два роки з урахуванням нового стажу. Пенсіонерам, які достроково вийшли на пенсію за вислугою років і знову влаштувалися на ту саму роботу, виплати пенсії взагалі призупиняються. Важливо також зазначити, що працюючим пенсіонерам не нараховуються надбавки та підвищення, які передбачені для непрацюючих пенсіонерів.

Якщо ПФУ з'ясує, що пенсіонер працює, але не повідомив про це, він повинен буде повернути частину незаконно нарахованої пенсії. Це можна зробити добровільно, але якщо пенсіонер відмовиться, переплату буде утримано примусово з кожної пенсії. За законом, усю пенсію вирахувати не можна, тому з кожної виплати можуть утримувати до 20%.

Для повідомлення про працевлаштування пенсіонер може звернутися до органу Пенсійного фонду особисто або зробити це онлайн через вебпортал електронних послуг ПФУ або портал Дія. Під час онлайн-звернення необхідно використовувати кваліфікований електронний підпис.

"Задоволення" дорого коштувало! Українець вчасно не заплатив за комуналку - йому нарахували 11,3 тис. грн штрафу

середа, 24 липень 2024, 22:30

Дарницький районний суд міста Києва зобов'язав киянина заплатити 11,3 тис. грн штрафу за те, що він накопичив борг за комуналку. Крім того, він має сплатити сам борг у сумі 43,4 тис. грн. Про це йдеться в рішенні суду по справі № 753/1966/24, передають...

В Україні частина пенсіонерів зобов'язана проходити перевірку кожні пів року: У чому причина

середа, 24 липень 2024, 21:45

Переселенці на пенсії, які отримують виплати в Ощадбанку, зобов'язані кожні пів року проходити ідентифікацію. Відлік часу починається з моменту попередньої верифікації, передають Патріоти України. Про це йдеться в повідомленні ПФУ. Так, така ідентифіка...