Не сховають нічого! Податкова отримає дані про банківські рахунки українців за кордоном

Українські податківці отримають доступ до інформації про стан банківських рахунків українських резидентів за кордоном. Це стало можливим завдяки схваленню Звіту про зрілість системи управління інформаційною безпекою в Україні, передають Патріоти України.

Таке рішення було прийнято Глобальним Форумом ОЕСР, повідомили у Державній податковій службі (ДПС). Особливу увагу у звіті приділили процесам обміну інформацією, захисту конфіденційності, управління ризиками, питанням логічного та фізичного контролю доступу, підходів до забезпечення кібербезпеки.

Яку інформацію отримає податкова

Схвалення звіту дозволить запровадити в Україні міжнародний автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки відповідно до Загального стандарту звітності CRS та звітами в розрізі країн (CbC Reports). Це – необхідна передумова для набрання чинності відповідними міжнародними багатосторонніми угодами, до яких ДПС приєдналася у 2022 році.

Рішення ОЕСР надасть ДПС доступ до інформації про стан банківських рахунків резидентів України за кордоном, а також іншої фінансової інформації про учасників міжнародних груп компаній в розрізі іноземних юрисдикцій щодо сплати податків, обсягів доходів, видів діяльності, чисельності працюючих та багато іншого.

Це сприятиме ефективнішому контролю за дотриманням податкового законодавства та забезпечить прозорість фінансових операцій українців за кордоном.

Що це за система?

Система автоматичного обміну фінансовою інформацією об’єднує 115 країн, зокрема і усі держави-члени Європейського Союзу. Перший такий обмін відбудеться восени 2024 року.

Варто зазначити, що імплементація міжнародних стандартів з прозорості та обміну інформацією – частина внутрішньодержавних програм уряду. Крім того, це ще й одне з зобов’язань України як кандидатки на вступ до ЄС та учасниці Глобального форуму ОЕСР.

Бумеранг таки наздогнав: У Росії рекордно за 11 років підняли тарифи на газ, щоб врятувати "Газпром"

понеділок, 1 липень 2024, 16:30

Російська влада ініціювала рекордне за 11 років підвищення тарифів на газ, щоб збільшити бюджет "Газпрому", який минулого року отримав рекордний у своїй історії чистий збиток. Про це йдеться з постанови уряду, передають Патріоти України. В постанові йд...

Сподіватись лише на себе? Експерт заявив, що українцям треба купити обладнання на $3-4 тис., щоб мати світло

понеділок, 1 липень 2024, 15:56

Українці мають закупити в кожну квартиру обладнання на $3-4 тисячі, яке дозволить мати безперебійне світло та електроенергію у домівках. Про це заявив виконавчий директор асоціації "Енергоефективні міста України" Святослав Павлюк, передають Патріоти Ук...