Не все геть погано: Як змінилися ціни та зарплати в Україні за 5 років (інфографіка)

За "карантинні" весняні місяці ціни в Україні зросли на 1,9%, в тому числі в березні - на 0,8%, у квітні - на 0,8%, а в травні - на 0,3%, передають Патріоти України.

Саме такою була інфляція в країні у весняні місяці. При цьому з урахуванням дефляції в лютому (0,1%) з початку року ціни в Україні зросли на 1,8%.

Перше місце в рейтингу подорожчання зайняли фрукти. Вони виросли в ціні з початку року майже на 40%. У той же час природний газ впав в ціні майже на 40%.

Не змінилася вартість електроенергії для населення, яка не дорожчає більше трьох років - останнє підвищення цін було в березні 2017 року.

Як же зросли середні ціни та середні зарплати за останні 5 років - з травня 2015 по травень 2020 року? І чи став середній українець за цей період часу багатшим або біднішим?

За даними Держстату, інфляція в Україні з травня 2015 року по травень 2020 року склала 52%. Тобто в середньому все подорожчало в 1,5 рази. Приблизно на стільки ж (на 46,5%) зросли ціни на продукти харчування. На комунальні послуги ціни зросли на 49%, на ліки та медичні послуги - на 42%. На 38% зросла вартість транспортних послуг, на 59% - вартість послуг зв'язку.

Найбільше за цей період подорожчали спиртне та сигарети (в 2,2 рази). На 89% зросла вартість отримання освіти, на 74% більше став середній чек в ресторанах.

Найменше подорожчали за 5 років побутова техніка, меблі та предмети домашнього вжитку - на 19%, одяг та взуття - на 20%, відпочинок - на 22%.

Середні зарплати українців росли набагато швидше, ніж ціни. Так, в травні 2015 року середня зарплата по країні становила 4042 гривні, а зараз цей показник становить 10430 гривень (зростання більш ніж в 2,5 рази).

Це перекриває подорожчання будь-яких товарів. Здавалося б, що кожен українець з цієї причини за 5 років став багатшим.

Однак експерти відзначають, що некоректно порівнювати безпосередньо зростання цін на продукти, промтовари і послуги з ростом зарплати. Адже крім ціни, у кожного товару або послуги є питома вага (частка у відсотках) в загальному кошику витрат.

Зростання цін (інфляція) з початку нинішнього року становить менше 2%, що йде врозріз з прогнозами Кабміну, Нацбанку, Світового банку. Вони прогнозують інфляцію за підсумками 2020 року в межах 9-12%, а МВФ - 4,5%.

За словами міністра економіки Олексія Петрашка, українська економіка "потрапила в катастрофічну ситуацію" через те, що інфляція виявилася значно нижчою за прогнози.

Таким чином, негативний вплив на економічну ситуацію в країні може здійснити як занадто сильне зростання цін, так і відсутність зростання.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...