Не всім по кишені! Подешевшають лише огірки: Стало відомо, як зміниться вартість популярних овочів навесні

Перші весняні овочі в Україні цієї весни не будуть дешевими. Аналітики в один голос говорять про те, що огірки, помідори, перець, цибуля та інші складові салатів коштуватимуть на 30% дорожче, ніж минулої весни, передають Патріоти України.

Під час війни більшість тепличних господарств змушена була припинити свою роботу через високі ціни на електроенергію та газ. Саме через закриття теплиць ціни на огірки та помідори зараз такі "космічні". Більшість овочів на ринках та в супермаркетах – імпортні.

За словами аналітиків, подешевшають найближчим часом хіба що огірки. Томати навпаки швидше за все подорожчають на 35-40% через те, що Туреччина значно обмежила імпорт цих овочів.

Високі ціни на цибулю протримаються щонайменше до квітня. Можливе зростання цінника на овоч ще приблизно на 30% через те, що в Україні його запаси стрімко скорочуються, а на світовому ринку виник дефіцит цього продукту, через що імпорт буде недешевим.

Скільки коштують огірки, помідори та цибуля у березні

За даними Мінфіну, вартість кілограма червоних помідорів на сьогоднішній день у середньому 129,12 грн. Рожеві помідори коштують ще дорожче – 239,10 грн/кг, а цінник на тепличні помідори сорту вершка становить у середині березня 160,62 грн/кг. Найдешевше помідори можна купити в супермаркетах Novus та Varus.

Цінник на огірки у березні коливається в залежності від сорту. Найдоступніші за ціною огірки продаються по 134,75 грн/кг. Гладкі без колючок огірочки реалізуються по 144,90 грн/кг, але можна знайти й огірки дешевше – по 119,90 грн у Varus. Огірки сорту Естафета продаються в середньому по 246,57 грн/кг.

Щодо цін на цибулю, то кілограм цибулі в середньому коштує 57,22 грн, а синій сорт продається по 51,95 грн/кг. Найдешевше цибулю можна купити у Varus – 49,40 грн/кг, а найдорожче – у Megamarket (по 69,90 грн/кг).

Шалено злетить? МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року

четвер, 18 квітень 2024, 9:48

Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію у 2024 році. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме, передають Патріоти України з посиланням на World Economic Outlook (квітень 2024 року). Згідно з розрахунками МВФ, середньорічний кур...

Оце так! Популярна спеція за вартістю наздогнала золото

четвер, 18 квітень 2024, 8:50

Одна з найпопулярніших у світі спецій - шафран - подорожчала до золотого рівня. Ці прянощі цінуються за складність виробництва. До того, ж як пише турецьке видання Haber Turk, вона здебільшого росте у країнах, де в останні десятиліття спотерігаються ко...