Не забудьте перевести годинник: Україна 31 березня переходить на літній час, у Мінекономіки нагадали причини

Україна 31 березня переходить на літній час. О 3 годині ночі годинники треба буде перевести на годину вперед. Про це повідомила пресслужба Мінекономіки, передають Патріоти України.

У відомстві нагадали, що перехід на зимовий і літній час відбувається відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 509 від 13.05.1996 року "Про порядок обчислення часу на території України".

Щорічно в останню неділю березня о 3 годині годинникова стрілка переводиться на 1 годину вперед, в останню неділю жовтня – о 4 годині на 1 годину назад. У Мінекономіки стверджують, що перехід на літній час є економічно вигідним.

"Час, чинний в Україні взимку, є природним для території нашої держави й відповідає її географічному положенню, а в період з останньої неділі березня по останню неділю жовтня запроваджується літній час із метою ефективного використання світлої частини доби", – йдеться у повідомленні.

До того ж запровадження літнього часу є загальноприйнятою міжнародною практикою. "В Європейському Союзі діє Директива 2000/84/ЕС Європейського Парламенту і Ради від 19.01.2001 про перехід на літній час, відповідно до якої в країнах-членах ЄС запроваджено на їхніх територіях порядок обчислення часу: перехід на літній час із кінця березня і на зимовий - у кінці жовтня", - розповіли у відомстві.

Варто зазначити, що в ЄС планували відмовитися від практики переведення годинників. У 2019 році Європарламент підтримав скасування щорічного переведення годинників у 2021 році. Але реформу так і не втілили в життя через відсутність єдності між Єврокомісією та країнами-членами ЄС. Деякі з них вимагали від Єврокомісії спершу здійснити експертне дослідження переваг і недоліків реформи, але в цьому їм відмовили. Крім того, були побоювання, що країни в подібних географічних регіонах виберуть різні часові пояси, що спричинить плутанину.

"Варіантів безліч. Дискусії тривають": Як Україна може отримати і використати заморожені російські активи

понеділок, 29 квітень 2024, 9:14

Дискусії щодо використання заморожених активів РФ для допомоги Україні досі тривають. Колективне рішення буде озвучене на саміті G7. Про це розповів міністр юстиції Денис Малюська, передають Патріоти України. "США зробили перший важливий крок. Вони при...

Яка категорія українців може достроково вийти на пенсію і отримувати виплати - пояснення

понеділок, 29 квітень 2024, 8:52

В Україні певна категорія громадян може вийти на пенсію достроково. Перелік осіб, які мають на це право та умови призначення таких пенсій визначено статтею 115 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" Про це розповіли у Пе...