Незважаючи на обіцянки Зеленського та його слуг, в Україні тарифи можуть різко злетіти ще в жовтні

В Україні тарифи на опалення і гарячу воду можуть злетіти на 40%, незважаючи на підписаний між Кабміном і містами меморандумом. Документ не має юридичної сили, а через зростання вартості газу уникнути подорожчання буде складно, зазначають Патріоти України.

Про це заявив глава Союзу споживачів комунальних послуг Олег Попенко. За його словами, меморандум – це просто рамковий договір, і він ні на що не впливає. "Немає такої юридичної форми документа. Меморандум не несе жодної юридичної сили", – пояснив експерт.

Тим часом деякі міста вже заявляють, що тарифи все-таки змушені піднімати. Зокрема, на сайті КМДА вже опубліковано проєкт рішення про встановлення нових тарифів на опалення і гарячу воду. Згідно з проєктом, 1 Гкал коштуватиме 1625,65 грн з ПДВ. За словами Попенка, це означає, що опалення для киян подорожчає приблизно на 40% порівняно з минулою зимою.

Як стверджує експерт, єдине можливе рішення в цій ситуації, яке допоможе зберегти тарифи на старому рівні, це зменшення ціни на газ для теплокомуненерго. "Вартість газу, який буде використовуватися для потреб населення, встановили на рівні 7,42 грн, а для бюджетної сфери і бізнесу – 16 грн. Я повністю впевнений, що рік тому в бюджети закладали вартість газу для теплокомуненерго не дорожчу за 6-7 грн. Тому вони фізично не можуть функціонувати за такої ціни. Тому і стоїть питання компенсацій, але де шукати такі компенсації – теж не зрозуміло".

За словами Попенка, дуже ймовірно, що опалювальний сезон у цьому році в багатьох містах почнеться із запізненням. Нагадаємо, 30 вересня президент Володимир Зеленський заявив, що ціни на тепло і гарячу воду зростатимуть, адже уряд, "Нафтогаз", Асоціація міст України та Конгрес місцевих і регіональних влад підписали відповідний меморандум.

В Україні хочуть запровадити нове маркування товарів у магазинах та в рекламі: Що зміниться

субота, 20 квітень 2024, 12:29

В Україні запропонували маркувати продукцію брендів, які досі не вийшли з російського ринку. У разі, якщо до законодавства внесуть відповідні зміни, маркування таких товарів стане обов'язковим не лише на прилавках магазинів, а й у рекламі, передають П...

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...