Недонаддержава-бензоколонка занепадає швидше, ніж прогнозувалось: Видобуток нафти в Росії обвалився до 9-річного мінімуму

Після запровадження західних санкцій режим Путіна качав нафту з напівпорожніх свердловин як навіжений, намагаючись перекрити втрати економіки РФ. За минулорічні рекорди тепер доводиться розплачуватись. Зупинка старих свердловин унеможливіть їх перезапуск

У 2020 році обсяг видобутку сирої нафти і конденсату в РФ впав на 8,6% в порівнянні з 2019-м і склав 512,68 млн т, повідомляють Патріоти України з посиланням на російське "РБК". Цей показник став мінімальним за останні дев'ять років і наблизився до десятирічного мінімуму: в 2010 році він склав 512,3 млн т. Середньодобовий видобуток виявилася на рівні 10,27 млн барелів.

Всі найбільші компанії скоротили обсяг видобутку нафти і конденсату в порівнянні з минулим роком і рік до року (грудень 2020 року порівняно з груднем 2019-го).

Якість російських свердловин погіршується, розповідає експерт з енергетики Михайло Крутіхін. Їх кількість зростає, а віддача за останні 10 років зменшилася всемеро. Галузь у занепаді. Щоб уникнути кризи, потрібні нові технології, підходи та інвестиції. Вони недоступні через санкції Заходу проти Росії, що діють, відколи почалась агресія проти України 2014 року.

Нафтогазові доходи бюджету Росії за три квартали впали на 36% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
На грудневій прес-конференції президент країни Володимир Путін заявив, що Росія вже злізла з нафтогазової голки, так як 70 відсотків російського бюджету формуються не за рахунок нафтогазових доходів. Проте в Мінфіні РФ очікують, що навіть у 2022 році на них припадатиме більше третини бюджету, а нинішній результат пов'язаний з пандемією коронавируса і обвалом попиту на ресурси в світі.

2019-го Росія встановила рекорд за обсягами видобутку нафти за весь пострадянський період - 568 млн т нафти і конденсату. Середньодобовий видобуток склав 11,25 млн барр. за добу. Однак з початком пандемії коронавірусу світовий нафтовий ринок пережив шок, пов'язаний з різким падінням попиту на нафту, викликане скороченням обсягу промислового виробництва і перевезень. У березні ситуація погіршилася розвалом угоди ОПЕК +, що діяла з 2016 року. Учасники угоди, включаючи Росію, не змогли узгодити умови продовження домовленості щодо обмеження видобутку нафти. Саудівська Аравія запропонувала додатково скоротити видобуток, а Росія виступала за збереження діючих квот (скорочення на 1,7 млн бар. на добу до рівня жовтня 2018 року). Після розвалу угоди ціна на нафту впала майже в два рази.

Укласти нову угоду країнам-учасницям ОПЕК + вдалося тільки в квітні. Вони погодили знизити видобуток сумарно на 9,7 млн бар. на добу. У липні умови були пом'якшені: з 1 серпня обсяг скорочення нафтовидобутку знизився до 7,7 млн бар. на добу. На початку грудня учасники угоди ОПЕК + постановили про збільшення нафтовидобутку на 0,5 млн бар. на добу з січня 2021 роки (спочатку планувалося, що видобуток збільшиться на 2 млн бар.).

Притиснути агресора: Bloomberg з'ясував, що увійде до нового пакета санкцій ЄС проти РФ

вівторок, 7 травень 2024, 17:37

Єврокомісія розробляє 14-й пакет санкцій проти Росії – до нього можуть увійти обмеження щодо російського аналога SWIFT, пропагандистських ЗМІ, СПГ, рідкоземельних металів та транспортних компаній. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на знайомі з с...

У Кремля проблеми: Експерт із міжнародної економіки дав прогноз, коли у Росії закінчаться гроші на війну

вівторок, 7 травень 2024, 14:49

Держава-агресор Росія вихваляється, що санкції нібито не впливають на економіку, однак вже використала близько половини коштів з Фонду національного добробуту, зокрема і для ведення війни. Втім гроші і в ньому можуть закінчитися вже у 2025 році, переда...