Неприємний сюрприз відчули всі: В Україні різко подорожчав ключовий овоч

Ціни на оптові тепличні огірки в Україні зросли на 35%, досягнувши 45-60 грн/кг через обмежену пропозицію та підвищений попит. Наразі це найвищі ціни за останні 7 років, і подорожчання може продовжитися через несприятливі погодні умови, передають Патріоти України.

Про це пишуть аналітики EastFruit. Експерти пояснюють, що зростання вартості огірків обумовлене низкою факторів:

  • скорочення пропозиції;

Наразі огірки відкритого ґрунту майже повністю зникли з продажу, через що ринок став залежати виключно від тепличних виробників. Продукція теплиць також почала надходити у менших обсягах, оскільки значне зниження середньодобових температур уповільнило її дозрівання та вибірку.

  • зростання попиту;

Паралельно з обмеженням пропозиції огірків, підвищився попит на цю продукцію. Споживачі намагаються придбати овочі, поки вони ще є у продажу, що підштовхує ціни вгору.

  • сезонність.

Восени тепличні огірки традиційно стають дорожчими через завершення сезону вирощування на відкритому ґрунті, і цей рік не став винятком.

Ціни на тепличні огірки в Україні зараз досягли максимальних показників за останні сім років. Для порівняння, огірки наразі коштують майже вдвічі більше, ніж у цей же період минулого року. Це пов'язано з тим, що минулого року умови для вирощування були більш сприятливими, а пропозиція продукції – значно ширшою. Відповідно, ціни залишалися на нижчому рівні.

Оператори ринку зазначають, що ціни на огірки можуть продовжити зростати, якщо поточні кліматичні умови не зміняться. Зниження температур та скорочення обсягів виробництва тепличної продукції, ймовірно, призведуть до ще більшого дефіциту огірків на ринку.

Неприємний сюрприз відчули всі: В Україні різко подорожчав ключовий овоч

п’ятниця, 13 вересень 2024, 17:44

Ціни на оптові тепличні огірки в Україні зросли на 35%, досягнувши 45-60 грн/кг через обмежену пропозицію та підвищений попит. Наразі це найвищі ціни за останні 7 років, і подорожчання може продовжитися через несприятливі погодні умови, передають Патрі...

Кадровий дефіцит дає про себе знати: В Україні побільшало роботи для пенсіонерів, студентів та підлітків

п’ятниця, 13 вересень 2024, 15:30

Через війну українські підприємства стикаються з гострим дефіцитом робочої сили, залучаючи жінок на традиційно чоловічі посади, а також наймаючи пенсіонерів, студентів і підлітків. Це дозволяє компаніям підтримувати безперервність виробництва і допомаг...