Невже найбагатші? В Україні найдорожча біржова ціна на електроенергію серед країн Європи, - звіт Єврокомісії

За перший квартал 2020 року середня ціна електроенергії на спотовому ринку України (територія Бурштинського енергоострова) була найвищою в Європі. Про це йдеться в квартальному звіті Єврокомісії щодо ринків електроенергії, передають Патріоти України.

Середня ціна для енергоострова в першому кварталі року становила 52,9 євро за МВт-год. Для всієї решти України (Об'єднана енергетична система) ціна становила 46,9 євро - це третій показник в Європі.

На другому місці опинилася Греція з ціною 50,4 за МВт-год. Середня ціна по ЄС становила 33,5 євро за МВт-год. Найдешевші ціни на електроенергію з базовим навантаженням спостерігалися в Північному регіоні, де свою роль зіграли великі запаси енергії гідростанцій, зростаюча вітрогенерація і тепла зимова погода. Найнижча ціна була в Норвегії (15 євро / мегават-годину) і Швеції (17 євро).

Ринки в східній і південній частинах континенту (Польща, Угорщина, Румунія, Болгарія та Греція) з відносно високою часткою виробництва, яке споживає вуглець, або з більшою залежністю від імпорту виявилися з іншого боку цінового діапазону. Серед країн ЄС найвищі ціни в першому кварталі року також були на Мальті (45 євро) і Болгарії (42 євро).

У порівнянні з четвертим кварталом 2019 року, середньоквартальний показник цін знизився на 24% на тлі слабкого попиту і збільшення генерації вітру. У щорічному порівнянні на всіх ринках спостерігалося зниження цін з відносно високих рівнів в 1 кварталі 2019 року. Найбільше зниження відбулося в Норвегії (-68%), Швеції (-64%), Данії та Фінляндії (обидва -50%).

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...