Незважаючи на війну: У МВФ очікують, що Україна продовжить сплачувати борги

У Міжнародному валютному фонді (МВФ) очікують, що Україна продовжить акуратно обслуговувати свій держборг, як це робила раніше. Таким чином, у Фонді висловлюють сподівання, що попри триваючу війну проти Росії,Україна продовжить сплачувати борги. Про це заявив представник МВФ Джеррі Райс, передають Патріоти України із посиланням на "Інтерфакс-Україна".

"Україна акуратно обслуговує свій борг'язок. І ми очікуємо, що це триватиме й надалі", – сказав він.

При цьому, коментуючи відсутність рекомендацій Україні запросити заморожування платежів, Райс наголосив: він не має жодної іншої позиції, крім заявленої вище. Він також зазначив, що наразі МВФ розглядає грантове фінансування України у якості пріоритетного.

"У короткостроковій перспективі це найкраща форма допомоги, яку може надати міжнародне співтовариство у світлі військової ситуації та характеру потрясінь. І це дало б можливість українському уряду продовжувати свою діяльність без додаткових боргів", – резюмував він.

Водночас, за інформацією Bloomberg, на тлі обмежених джерел фінансування бюджету в умовах війни Україна вивчає можливість реструктуризації боргу. Наразі розглядається кілька сценаріїв цього, проте до кінця літа прийняття рішення не варто очікувати.

За словами співрозмовників агентства, один із варіантів передбачає т.зв. "запит на згоду" – тобто запит від емітента на погодження власником облігацій внесення змін до умов випущених цінних паперів. Інший варіант передбачає використання заморожених російських активів як заставу. Хоча, наголошується, юридична життєздатність такої ідеї незрозуміла.

Влада України щосили намагається зберегти бюджет. Оскільки збройні сили країни відбивають вторгнення Росії, яка зруйнувала міста, зупинила ключовий національний експорт зерна і змусила залишити країну понад 10 млн осіб", – йдеться в повідомленні.

При цьому в агентстві наголосили: у процесі бере активну участь Міжнародний валютний фонд. Зокрема, зазначається, він "пропонує консультації та аналіз фінансового та боргового становища України".

Не "прошмигнуть": Росіян залишать без авто з Європи, країни ЄС майже перекрили лазівку через Білорусь

четвер, 28 березень 2024, 15:22

ранзит автомобілів із Європейського Союзу (ЄС) до Росії через Білорусь нарешті почали перекривати. Жорсткі обмеження вже запровадили Польща та Латвія, найближчим часом до них може приєднатися Литва. Саме через ці країни автомобілі возили до РФ в обхід ...

"Відрізає гілку, на якій сидить": Китай фінансує атаки хуситів на судна у Червоному морі, - Politico

четвер, 28 березень 2024, 14:49

Китай мимоволі допомагає Ірану перекрити судноплавство в Червоному морі, завдаючи шкоди світовим торговельним потокам і ущемляючи при цьому власні інтереси Пекіна, стверджують представники західних спецслужб, передають Патріоти України з посиланням на...