"Нічний" тариф на електроенергію: Скільки можна заощадити, встановивши двозонний лічильник

Тарифи на електроенергію в Україні невдовзі зростуть, тому питання економії наразі дуже актуальне. Столичний постачальник YASNO нагадав користувачам, що встановивши двозонні лічильники вони щомісяця можуть заощаджувати на рахунках за електроенергію до 50%, передають Патріоти України.

Двозонні лічильники, на відміну від звичайних, на своєму екрані послідовно відображають показання за тарифом "день", показання за тарифом "ніч", і загальний обсяг спожитої електроенергії. Нічний тариф, як відомо, дешевший. Він діє в години мінімального навантаження в енергосистемі з 23:00 до 7:00. За використану в цей час електроенергію побутові споживачі можуть сплачувати до половини від звичайного тарифу.

Тобто маючи двозонний лічильник можна суттєво економити. Для цього доведеться змістити роботу потужних електроприладів після 23:00. Ви можете вмикати у цей час обігрівач, бойлер, пральну та посудомийну машини, хлібопіч, мультиварку та інші прилади, які споживають у вас вдома найбільше електроенергії

Використання спеціальних програмованих розеток дозволить автоматично вмикати та вимикати побутову техніку у потрібний час. Все що для цього потрібно – під’єднати розетку до приладу та мережі і виставити відповідні години роботи.

Ще одна перевага двозонних лічильників - це те, що вони можуть автоматично передавати показники постачальнику завдяки системі комерційного обліку електроенергії (АСКОЕ). Коли оператор системи розподілу встановлює такі лічильники у багатоквартирному будинку, то АСКОЕ встановлюється одночасно для усіх мешканців.

Якщо ж двозонний лічильник не підключений до АСКОЕ, тоді його власникам необхідно передавати показання самостійно за 2 дні до кінця місяця та протягом 3 днів наступного.

На порозі планових відключень? Енергоексперт пояснив, на що чекати українцям найближчим часом

п’ятниця, 10 травень 2024, 8:30

Після масованого обстрілу Росією 8 травня ситуація в українській енергетиці стала ще складнішою. Країна опинилася на порозі планових відключень світла. Енергетики намагатимуться покрити дефіцит в енергосистемі за рахунок імпорту струму та обмежень для ...

Розмір субсидії на електроенергію для мешканців однієї з областей України збільшили вп'ятеро: Що треба знати

п’ятниця, 10 травень 2024, 7:50

Мінсоцполітики повідомили, що для забезпечення підтримки уразливих верств населення регіону, уряд вирішив збільшити для мешканців Харкова та області на нинішній неопалювальний сезон (з травня по вересень включно) розмір пільг та субсидій на електроенер...