Ніж у спину: Один з найбільших банків Киргизстану заборонив перекази в рублях

Банк MBank, який є одним із найбільших банків Киргизстану, призупинив перекази в рублях. Обмеження було запроваджено на невизначений термін, що може бути сигналом для росіян на території країни та РФ, передають Патріоти України.

Відповідне оголошення з'явилося на сайті фінустанови. Оброблятимуться лише вхідні карбованцеві транзакції, які проводяться за реквізитами від банків, які не підпадають під санкції.

"Грошові перекази через російські банки, зокрема Ощадбанк, Тінькофф та МТС призупинено в обох напрямках. Ця послуга тимчасово недоступна на певний термін. Вхідні перекази здійснюватимуться через банки, які не підпадають під санкції, за рублевими реквізитами", — свідчить повідомлення банку.

У Mbank не вперше вводять обмеження для транзакцій із РФ. У червні банк тимчасово обмежував поповнення, перекази, конвертації за карбованцевими рахунками та картами. Таке рішення пояснили "волатильністю курсу та можливими різкими коливаннями валютного ринку".

Крім того, тоді ж аналогічні рішення ухвалили й інші киргизстанські банки. KICB обмежив рублеві грошові перекази з російськими банками, які перебувають під санкціями, а "Бай-Тушум" відключив конвертацію рубль-долар через введення санкцій проти Мосбіржі та різке падіння курсу рубля.

Інші банки перестали підтримувати системи грошових переказів "Золота корона", Astrasend, "Юністрим", "РІА" та Western Union. Такий захід торкнувся банків "Компаньйон", РСК банку, Киргизько-Швейцарського банку та Керемет банку.

Крім того, у квітні стало відомо, що у Киргизстані припинять обслуговувати карти російської платіжної системи "Мір". У квітні США запровадили санкції проти оператора цієї системи.

Казахстан

Киргизстан – не єдиний союзник Кремля (принаймні у Євразійському економічному союзі), який приєднався до фінансової ізоляції РФ. 2023 року стало відомо, що Казахстанські банки відмовляються приймати платежі в рублях від підприємців із Росії.

Проблеми з платежами у валюті РФ виникли у банках Halyk Bank, Fortenank, RBK bank, Bereke bank та "Точка". У результаті російський бізнес почав переходити на казахстанські тенге. Крім того, банки Казахстану теж відмовилися російські обслуговувати карти "Мір".

Вірменія

У березні стало відомо, що картки "Мір" перестануть працювати у банкоматах та POS-терміналах більшості банків Вірменії. Причина все та ж – страх міжнародних санкцій.

Китай

Російські імпортери зізналися, що китайські банки практично повністю припинили приймати прямі платежі з Росії – розрахунки фактично припинилися з 20 липня. На гроші країни-агресора погоджуються лише 2% фінансових установ.

Через це бізнес у РФ спробує проводити розрахунки через треті країни. Найчастіше компанії з Росії надсилають платежі до Китаю через гонконгські банки, але деякі китайські кредитні організації відмовляються працювати з ними.

А у березні близько десяти банків у КНР перестали приймати платежі з Росії, здійснені у юанях – їх почали відхиляти, а гроші повертати клієнтам. Банки з міжнародною участю (зокрема, філії CitiBank, Standard Chartered Bank, HSBC, JP Morgan, BNP Paribas, Deutsche Bank та Mizuho Bank) також не проводять китайські російські транзакції у юанях.

Частина пенсіонерів отримає додаткові виплати до Дня Незалежності: Кого стосується

вівторок, 20 серпень 2024, 19:20

Українці разом із пенсією в серпні отримають одноразову грошову допомогу до Дня Незалежності. Йдеться про 471 тис. пенсіонерів. Про це повідомив Пенсійний фонд України, передають Патріоти України. Як вказали у ПФУ, пенсіонери, які мають право на виплат...

Ніж у спину: Один з найбільших банків Киргизстану заборонив перекази в рублях

вівторок, 20 серпень 2024, 19:05

Банк MBank, який є одним із найбільших банків Киргизстану, призупинив перекази в рублях. Обмеження було запроваджено на невизначений термін, що може бути сигналом для росіян на території країни та РФ, передають Патріоти України. Відповідне оголошення з...