Нотаріусів в Україні зобов'язали звітувати про угоди клієнтів із нерухомістю: Чи запитають, звідки гроші

Зараз у ЗМІ розганяють інформацію про те, що нібито з 5 лютого цього року при купівлі нерухомості податкова перевірятиме джерело походження коштів, декларації, інакше не дасть дозволу на покупку. Але, як зазначають юристи, хвилю паніки піднімати, вочевидь, передчасно, передають Патріоти України.

Насправді ж, розповідає адвокат Ростислав Кравець, 5 лютого набув чинності спільний наказ Мінфіну та Податкової служби щодо підтвердження відомостей про фізособу під час проведення держреєстрації майнових прав на нерухоме майно.

"У цьому наказі і близько нічого подібного немає. Йдеться виключно про те, що нотаріус при оформленні угоди повинен заповнювати додатково відповідну форму та спрямовувати її до Податкової інспекції на перевірку. Про надання дозволів на проведення угод у наказі нічого не йдеться", - говорить Кравець.

Наказ стосується лише технічної частини обміну інформацією. І якби інформація у деяких ЗМІ була правдою, то практично ніхто не зміг би нічого купити, оскільки підтвердити легальність походження коштів на купівлю нерухомості зможуть далеко не всі, вважає юрист.

"Ніяких проблем із купівлею нерухомості з 5 лютого у громадян України немає. Можна спокійно проводити угоди без пояснень джерел походження коштів. Просто нотаріус про це повідомлятиме Податкову інспекцію. Але для неї іі без цього не було проблемою зайти до реєстру та подивитися. Просто вирішили звести це все на єдину інформаційну систему", – каже Ростислав Кравець.

У ще одній країні ЄС планують скоротити виплати українцям

четвер, 2 травень 2024, 16:47

В уряді Ірландії обговорюють подальше скорочення виплат українським біженцям. Із березня зменшену допомогу отримують новоприбулі втікачі від війни, передають Патріоти України. Останніми тижнями чиновники додатково розглядали рівень фінансової підтримки...

Вартість газу для побутових споживачів в Україні: Озвучено тарифи на наступні 12 місяців

четвер, 2 травень 2024, 9:59

Усі 12 постачальників, що наразі присутні на ринку, оприлюднили свої річні тарифи на газ для побутових споживачів. Йдеться про ціни на природній газ, що будуть діяти до квітня 2025 року, передають Патріоти України. Зазначається, що як і два попередні с...