Новому злету цін бути? В Україні хочуть запровадити додатковий збір на імпорт, - нардеп

Кабінет міністрів України готує законопроєкт щодо додаткового збору на імпорт. Про це в себе в Telegram-каналі написав народний депутат, заступник голови комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк, передають Патріоти України.

Як зазначив нардеп, йдеться не про додаткові імпортні мита, а про запровадження безпосереднього збору на валютообмінні операції."Слід зазначити, що обрали концепцію не додаткових імпортних мит (яка складна в адмініструванні), а запровадження 10% збору на валютообмінні операції для купівлі всіх імпортних товарів та послуг", – зокрема, розповів він.

За розрахунками Кабміну, це має зменшити попит на імпортні товари та тиск на гривню. "Очікується, що КМУ внесе законопроєкт протягом найближчих тижнів. Подивимося, що з цього вийде", — підсумував Железняк.

Про можливе запровадження такого збору також говорив міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв'ю УНІАН. Проте урядовець наголосив, що в уряді ще не визначилися з концепцією додаткового податкового збору.

"Така ініціатива може не мати назву додаткового мита, це може бути окремий військовий збір. Або додатковий збір на валютообмінні операції з купівлі імпортних товарів. Ще немає остаточної концепції, тому коли і в якому вигляді буде запроваджено збір — говорити рано", — прокоментував чиновник.

Марченко також розповів виданню, що динаміка податкових та митних надходжень в Україні почала покращуватись. Так, у березні надходження з митниці досягли 7 млрд грн, а у липні — вже понад 22 млрд грн. Станом на 1 серпня по митниці та податковій зібрано близько 90 млрд грн. Водночас витрати на військові потреби в країні зросли в 10 разів.

Ситуація стає критичною: Україні загрожує гостра нестача робочих рук, незабаром країна потребуватиме мільйонів робітників

четвер, 25 квітень 2024, 6:39

Вже найближчим часом Україна може зіткнутися з гострою нестачею робочої сили. За оцінками фахівців, для того, щоб до 2030 року підтримати щорічне зростання ВВП на рівні 5-7%, країні не вистачатиме до 4,5 млн робочих рук. Про це повідомив виконавчий дир...

Ціна "вєлічія": Уряд РФ готується до падіння рубля до 120 за долар

четвер, 25 квітень 2024, 6:15

Російський уряд розглянув стресовий сценарій макропрогнозу Мінекономрозвитку (МЕР), згідно з яким посилення західних санкцій та падіння цін на нафту призведуть до обвального падіння курсу рубля, повідомляє в середу, 24 квітня The Moscow Times. Зазначає...