Новий курс долара, ціни та пенсії: Що чекає на українців у липні

В Україні курс долара у липні залишатиметься у стабільному діапазоні. Водночас очікується перерахунок пенсій для деяких категорій (підвищення становитиме близько 20%), подорожчання бензину та зміни ситуації на ринку праці, передають Патріоти України.

Про те, що чекає на українців у липні, читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Що буде з курсом долара в липні

Значних змін у вартості валюти очікувати не слід. На початку липня курс становитиме 37 грн/$, зазначив начальник департаменту казначейства "Глобус Банку" Тарас Лєсовий. "Різниця між курсами купівлі та продажу залишиться в діапазоні 15-25 копійок", – пояснив аналітик. Девальвація гривні можлива лише за умови, якщо значно погіршиться ситуація на фронті. У такому разі негативні очікування на ринку вплинуть на попит та пропозиції валюти.

Курс долара насамперед залежить від міжнародної фінансової підтримки України. Це основне джерело поповнення валюти в країні. Чекати на різкі стрибки курсу не варто: причин для цього немає. Цьогорічні сезонні коливання (як і минулого) неактуальні як на ринку валют, так і на більшості інших ринків.

Національному банку вдалося досягти стабілізації готівкового курсу долара поблизу офіційного. Проблеми виникали з обмінниками, які фактично за рахунок додаткових комісій нібито за пошкоджену валюту застосовували 10% (що фактично призвело до зниження фактичного курсу продажу), проте цей прийом вдалося ліквідувати.

В Україні може значно подорожчати бензин

З 1 липня в Україні збільшать ПДВ на нафтопродукти (з 7% до 20%). Це спричинить поступове підвищення вартості бензину. У міру вичерпування запасів вартість пального збільшуватиметься. За прогнозами НТЦ "Психея", бензин А-95 в Україні може коштувати 56,56 грн/л, а ДП – близько 53 грн/л. Зі свого боку автогаз подорожчає до 31,91 грн/л.

Рішення знизити податки на пальне ухвалили після початку повномасштабної війни. Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявив, що це було помилкою. "Воно призвело до виходу ринку в білу? Ні! Нелегальні бочки виросли як гриби після дощу", – каже депутат.

З одного боку, підвищення ставок призведе до зростання цін, з іншого – дасть змогу збільшити надходження до бюджету. Також варто зазначити, що подорожчання не буде рівномірним.

Пенсії перерахують, але не всім

В Україні з 1 липня підвищать пенсії для українців, які виходили на заслужений відпочинок за спеціальними правилами. Це журналісти, чиновники, науковці та ін. Зараз ці категорії українців виходять на заслужений відпочинок за загальними правилами, але ті, хто встиг ними скористатися, досі отримують вищі пенсії.

Виплати у липні їм підвищать на 19,7%. Водночас індексацію мінімальної пенсії (раніше відбувалася щорічно, востаннє у грудні) 2023-го скасували. За правилами розмір індексації має покривати щонайменше торішній рівень інфляції. Тобто мінімальну пенсію цього року мали підвищити на 26,6%. Це рішення скасували через проблеми у бюджеті. Але якби пенсії підвищили, до кінця року мінімальна пенсія мала б становити 2650 грн. Проте виплата залишиться на рівні 2093 грн.

Що буде з ринком праці

У липні, як зазначають фахівці, може загостритися ситуація на ринку праці. Вже зараз роботодавці заявляють про значний дефіцит кадрів. У липні, за стабільної ситуації в економіці, попит на працівників зростатиме, а кількість претендентів скорочуватиметься. "Ринок претендента повертається", – констатує операційна директорка компанії GRC Наталія Слинько. За її словами, кількість вакансій зашкалює і вже сягає рівня до повномасштабної війни. Водночас кількість фахівців, які шукають роботу, значно менша.

Про дефіцит кадрів говорять і великі компанії. Найбільша проблема, пояснює Слинько, – знайти спеціаліста з досвідом роботи. Для навчання ресурсів немає, інакше той, хто навчатиме, не зможе виконувати свою основну роботу. "Є кілька причин такої ситуації. Це і мобілізація чоловіків, і внутрішня міграція, яка впливає на структурне безробіття. Переїжджають люди до тих регіонів, у яких їхні навички не затребувані. Виходить, що запити роботодавців та навички претендентів не збігаються у деяких спеціальностях", – каже експертка.

Водночас очікувати на зростання зарплат не варто. Компанії не мають можливості провести масштабну індексацію заробітних плат. Натомість зарплати підвищуватимуть лише тим, кого найбільше цінують та від кого залежать робочі процеси.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...