Новий п'ятирічний контракт, попередні підсумки: "Ми повертаємось додому з дуже хорошими новинами", - Єрмак у Мінську

Росіяни сподіваються, сторони врегулювали взаємні претензії щодо газу і судових позовів більше не буде.

Україна і Росія за підсумками зустрічі в Мінську підписали протокол домовленостей про продовження транзиту газу через територію України і врегулювання взаємних вимог.

Віце-прем'єр-міністр Росії Дмитро Козак заявив, що Україна і Російська Федерація підпишуть новий контракт на транзит газу терміном на п'ять років.

Зокрема, Козак уточнив, що підписання контракту очікується до кінця 2019 року.

«Це буде новий контракт, його ключові істотні умови на найближчі п’ять років узгоджені», — заявив він.

Віцепрем’єр РФ не уточнив обсяги транзиту.

«Обсяги - необхідні, достатні для задоволення потреб європейських споживачів», - зазначив Козак.

Він додав, що Москва і Київ знайшли «взаємовигідні рішення».

Козак запевнив, що російська і українська сторони врегулювали взаємні претензії щодо газу і судових позовів більше не буде.

«Питання врегульовано. Більше судових позовів, судових суперечок, взаємних претензій не буде», - сказав Козак.

Пресслужба президента України підтвердила, що сьогодні були досягнуті остаточні домовленості з принципових позицій, пов'язаних з транзитом газу через територію України в Європу.

«Представники Європейської комісії, України та Російської Федерації сьогодні досягли остаточної домовленості з принципових позицій щодо транзиту російського газу через територію України для європейських споживачів і врегулювання взаємних претензій», — йдеться у повідомленні.

Деталі підписаного протоколу за підсумками переговорів у Мінську в ОП не розголошують. Їх обіцяють оприлюднити під час прес-конференції 21 грудня.

Подробиці повинні розповісти в суботу міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель і виконавчий директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко.

Помічник президента України Андрій Єрмак, який брав участь в сьогоднішніх переговорах в Мінську.а переговорах про транзит газу, що пройшли у Мінську, заявив, Російська сторона погодилася виплатити України 3 мільярди доларів боргу за рішеннями Стокгольмського арбітражу.

«Ми повертаємось додому з дуже хорошими новинами, і матимемо транзитний контракт на вигідних для України умовах. Завдяки цим домовленостям Україна отримає 3 мільярди доларів згідно з рішенням Стокгольмського арбітражу», — повідомив Єрмак.

Він додав, що виплата боргу «Газпрому» відбудеться грошима.

ЗМІ з посиланням на джерела пишуть,що Україна і Росія домовилися, що по новому контракту про транзит газу на 5 років, який може бути продовжений після 2024 року, обсяг транзиту в 2020 році складе 65 млрд кубометрів, а в 2021-2024 роках - по 40 млрд кубометрів.

«Домовилися про можливість підписання контракту на 5 років, який може бути потім продовжений. Обсяг транзиту на 2020 рік - 65 млрд кубів, з 2021 по 2024 - по 40 млрд кубів», - повідомило джерело.

Після виплати «Газпромом» $3 млрд Україна відмовиться від інших претензій до «Газпрому» щодо відшкодування коштів, пов'язаних з наданням послуг з транзиту.

«Росія виплатить $3 млрд, а Україна, в свою чергу, відкличе всі інші претензії», - зазначив співрозмовник

Йдеться про позов в майже $ 12 млрд як компенсації за відсутності транзиту з 2020 року і штраф Антимонопольного комітету України.

5 жовтня 2016 року АМКУ звернувся до суду з вимогою стягнути з «Газпрому» штраф і пеню сумарному в розмірі близько 172 млрд гривень. за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту газу.

Вирішили зекономити? Експерт пояснив, що не так з січневим перерахунком пенсій в Україні

вівторок, 23 квітень 2024, 11:30

Незалежний консультант Сергій Коробкін, який роз'яснює положення пенсійного законодавства, розповів, чому з початку року прожитковий мінімум і мінімальна зарплата збільшилися, а індексацію пенсій проводять лише у березні, передають Патріоти України. Я...

А ви це знали? Українцям розповіли, як довго потрібно зберігати паперові платіжки за електрику

вівторок, 23 квітень 2024, 11:22

Не виключено, що невдовзі українцям платіжки за комунальні послуги будуть надходити лише в електронному варіанті, передають Патріоти України. Те, що паперові документи потрібно зберігати протягом трьох років, у компанії YASNO назвали «міфом», відзначи...