Новий удар по кишені! Українцям розповіли, коли слід очікувати зростання цін на АЗС

Нові акцизи на пальне в Україні можуть почати діяти з 1 вересня. Після цього, ймовірно, почнеться зростання цін на АЗС. Про можливі терміни повідомляє Enkorr, передають Патріоти України

Там нагадали:

  • за проєктом закону, який уже пройшов перше читання в парламенті, підвищення ставок акцизів мало відбутися 1 липня;
  • проте документ ще не пройшов друге читання і, відповідно, його не підписав президент.

"Основна причина відстрочення – відсутність єдиної позиції щодо розміру акцизної ставки на скраплений газ", – йдеться у повідомленні.

Закон про підвищення акцизів на пальне вже ухвалено у першому читанні

Разом з тим, нагадаємо: на початку червня депутати Верховної Ради з третьої спроби ухвалили у першому читанні законопроєкт про підвищення акцизів на всі види автомобільного палива. Щоправда, основний варіант документа нардепи провалили та затвердили альтернативну версію з нижчими фінальними акцизами на автогаз. Зміни вплинуть на ціни на АЗС.

Основною метою законопроєкту є поступове збільшення ставок акцизного податку на пальне до рівня, передбаченого Директивою №2003/96/ЄС до 2028 року. Зокрема:

  • на бензини – із поточних 213,5 до 359 євро за 1000 л;
  • на дизель – із поточних 139,5 до 330 євро;
  • на скраплений газ – з поточних 52 до 70 євро (може бути до 277 євро в основній редакції).

При цьому експерти впевнені: уникнути зростання цін на пальне на АЗС не вдасться. Втім, передбачається, що воно буде не різким:

  • бензин дорожчатиме на 1,5 грн/л на рік;
  • дизель – на 1,95 грн/л.

Таким чином, очікується, що вартість бензину сягатиме середнього показника 57,5 грн/л, а до кінця 2028 року – 63,5 грн/л. Дизель коштуватиме у середньому близько 55,6 грн/л, до кінця 2028 року – 63,4 грн/л.

Грабунок триває: З порту Маріуполя окупанти вивезли ще одну партію українського зерна, - ЦНС

неділя, 7 липень 2024, 21:30

Російські окупанти продовжують вивозити українське зерно з тимчасово окупованих територій Донецької області. Зокрема, з нової партії цьогорічного врожаю зернових вже вивезено понад 800 тонн, передають Патріоти України з посиланням на сайт Центру націо...

"Повинні терпіти": У Міненерго розповіли, в яких регіонах найскладніша ситуація зі світлом

неділя, 7 липень 2024, 13:45

В Україні тривають відключення електроенергії, спричинені наслідками російських ударів по українських електростанціях. Найскладніша ситуація зі світлом наразі у прифронтових областях. Там через постійні ворожі обстріли енергетики не завжди можуть безпе...