Новий закон "Про валюту та валютні операції": Купівля без обмежень

Нацбанк дозволив українцям вільно користуватися валютою, інвестувати за кордон та купувати закордонну нерухомість — це має покращити бізнес-клімат в країні

Національний банк України (НБУ) з 5 листопада скасував обмеження по сумі на покупку валюти і банківських металів, йдеться в повідомленні регулятора, зазначають Патріоти України.
"Денний ліміт в 150 тис. грн через касу банку, фінансової установи або в системах онлайн-банкінгу скасований. Також припиняє діяти вимога про надання фізичними особами документів в банк, що підтверджують підстави для проведення операцій з купівлі безготівкової іноземної валюти", - йдеться в повідомленні

В Україні почав діяти новий закон «Про валюту та валютні операції». Громадське з’ясовувало, що зміниться для населення та бізнесу.

Фактично закон означає, що Національний банк України вперше за 27 років дозволив українцям вільно користуватися валютою, інвестувати за кордон та купувати закордонну нерухомість. На зміну тотальному контролю прийде принцип: все, що не заборонено законом, — дозволено.

«Банки будуть наглядати тільки за тими операціями, які несуть більше ризиків (тобто валютні операції, що перевищують 150 тисяч гривень — ред.). За тими ж, які несуть менше ризиків, валютний нагляд буде повністю скасовано», — пояснив заступник голови Національного банку України Олег Чурій під час прес-брифінгу в НБУ напередодні набуття сили законом.

Українці зможуть вільно користуватися валютою

Українці відчують послаблення відразу. Головні переваги — валюту можна буде купити онлайн і перераховувати за кордон без зайвої бюрократії. Тепер щодня можна купити онлайн доларів чи євро на суму еквівалентну 150 тисяч гривень. Суми, менші за цей ліміт, контролюватися не будуть.

Банки швидко відреагували на це нововведення. Так, ПриватБанк запустив послугу онлайн-обміну валют в інтернет-банкінгу, мобільному додатку і всіх терміналах самообслуговування щойно закон набув чинності. Українці зможуть купувати і продавати євро і американський долар. Продаж онлайн буде здійснюватися за поточним комерційним курсом банку без додаткових комісій.

Після опівночі запустили продаж валют і в Monobank. «За ніч до 9:00 ранку клієнти встигли спробувати продаж валюти 1500 разів на суму близько 170 тисяч доларів», — повідомив співзасновник проекту Monobank Олег Гороховский на своїй сторінці в Facebook.

Решта банків теж активно впроваджують нову послугу.

За даними Міністерства фінансів, з 2017 року українці отримали майже півтори тисячі електронних ліцензій, за якими перерахували за кордон понад 33 мільйони доларів. За новим законом, переказувати можна до 50 тисяч євро в рік замість 50 тисяч доларів, маючи лише електронний ліміт, який може видати будь-який банк. Раніше для цього потрібні були індивідуальні ліцензії на валютні операції. Тобто обмеження залишається, але процедура переказу значно спрощується. Крім того, в межах цього ліміту населення зможе інвестувати та купувати нерухомість.

«Тепер можна інвестувати за кордон до 50 тисяч євро без отримання ліцензії. І цей ліміт буде збільшуватися по мірі поліпшення макроекономічної ситуації в країні», — обіцяють в НБУ.

Також фізичні особи зможуть переказувати за кордон без відкриття рахунків не 15 тисяч гривень, як раніше, а вдесятеро більше.

Такі послаблення, на думку експерта із грошово-кредитної політики Ради НБУ Віталія Шапрана, зменшать ймовірність порушення закону і схильність населення до операцій на чорному ринку.

Проте лібералізація несе й свої ризики. «Вона примусить українців декларувати доходи і сплачувати податки, оскільки банки будуть проводити ретельний фінансовий моніторинг джерел походження коштів», — попереджає партнерка практики податкового права та бізнес-ефективності ЮК Juscutum Наталія Радченко.

Користувачі деяких банків вже відчули на собі посилення контролю. Зокрема, джерелом надходжень коштів клієнтів цікавиться Monobank, що викликало негативну реакцію у деяких його користувачів.

Послаблення для бізнесу

Головним плюсом для бізнесу стало збільшення граничного терміну розрахунків з 6 місяців до 1 року. Раніше компанії купували певний товар за кордоном і змушені були здійснити передплату за нього, отримати й розмитнити протягом 6 місяців. Тепер же у компаній на це є рік. І якщо раніше за порушення терміну компанію штрафували на розмірі суми операції, то тепер діятиме адекватна система штрафів. Крім того, взагалі скасовані санкції у вигляді припинення зовнішньо-економічної діяльності. Також більше не потрібно реєструвати усі зовнішні запозичення.

«Я б сказав, тепер знешкоджені нормативи, які несли в собі найбільші корупційні ризики, тобто бізнес повинен відчути зменшення тиску у сфері регулювання операцій із валютою відразу», — каже Віталій Шапран.

Ще один плюс — українські компанії зможуть відкривати рахунки за кордоном і вільно перераховувати на них кошти. Так, як це зараз вони роблять між своїми рахунками в межах країни. Для бізнесу теж буде діяти спрощена система електронних лімітів у сумі до 2 мільйонів євро замість бюрократичних індивідуальних валютних ліцензій від Нацбанку.

Простіше буде і з реєстрацією зовнішніх позик. Раніше, якщо бізнес отримував кредит закордоном, він мав обов’язково про це звітувати. Процедура відбирала багато часу та була складною, тепер компанії вільні і від цього. Такі послаблення покращать умови ведення бізнесу і, на думку експертів, навіть стимулюють український експорт з огляду на те, що підприємці зможуть вільно позичати за кордоном під нижчий відсоток.

Всі ці зміни мають покращити бізнес-клімат в країні. «Якщо всі обіцянки НБУ щодо зняття регуляторних обмежень будуть виконані, це сприятиме позитивному іміджу України, як бізнес-орієнтованої країни», — впевнена Наталія Радченко.

Втім, валютні зміни не варто розглядати як повну свободу, адже разом із послабленням бізнес відчуває і посилення фінансового моніторингу і податкового нагляду. До того ж, експерти попереджають — не варто розраховувати і на те, що кількість паперів, якими підприємці обґрунтовують необхідність експортно-імпортних операцій, стане меншою, або банки стануть запитувати менше інформації.

Шалено злетить? МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року

четвер, 18 квітень 2024, 9:48

Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію у 2024 році. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме, передають Патріоти України з посиланням на World Economic Outlook (квітень 2024 року). Згідно з розрахунками МВФ, середньорічний кур...

Оце так! Популярна спеція за вартістю наздогнала золото

четвер, 18 квітень 2024, 8:50

Одна з найпопулярніших у світі спецій - шафран - подорожчала до золотого рівня. Ці прянощі цінуються за складність виробництва. До того, ж як пише турецьке видання Haber Turk, вона здебільшого росте у країнах, де в останні десятиліття спотерігаються ко...