Нижче $60 за барель: Уперше з початку року обвалилися ціни на російську нафту

Обвал світових цін на нафту у вересні, що опустив ціну бареля Brent до мінімуму з кінця 2021 року, потягнув за собою котирування російського сорту Urals і впустив доходи нафтових компаній, передають Патріоти України.

Як йдеться в матеріалі Bloomberg, на початку тижня вартість нафти РФ у портах Балтійського моря вперше з початку року опустилася нижче позначки $60 за барель. У Приморську та Усть-Лузі у вівторок, 10 вересня, Urals продавали по $57,44 за барель і $57,79 за бочку відповідно. Ціни в Новоросійську трималися трохи вище — $60,33 за барель.

Як йдеться в матеріалі, за два тижні російська нафта подешевшала на $12,7, або 18%. А її поточні рівні - близько $60 за барель — «точно є некомфортними для федерального бюджету», пишуть аналітики Росбанку. Проєкт скарбниці агресора на поточний рік Мінфін РФ верстав із розрахунку, що Urals коштуватиме $70 — тобто приблизно на 17% дорожче, ніж зараз. Приблизно таку саму ціну — $69,7 за барель — Мінекономрозвитку заклало в проєктування для бюджету-2025.

Виручка Росії від продажу нафти і газу, за даними Міжнародного енергетичного агентства, скоротилася в серпні на $1,6 млрд, до $15,3 млрд і стала найнижчою за рік. Навіть якщо ціни на нафту стабілізуються близько $60, бюджету буде некомфортно «через високі витрати на СВО», пише Росбанк: армія і закупівлі зброї обійдуться скарбниці цьогоріч у 10,8 рубля, або майже 30% усіх витрат — рекордну частку з часів СРСР.

Буде не всім по кишені? Продавці в Україні переписали вартість найдоступнішого фрукту

п’ятниця, 13 вересень 2024, 22:43

Ціни на яблука у 2024 році в Україні коливаються через аномальні погодні умови та проблеми з логістикою через війну. Деякі сорти вже значно подорожчали порівняно з минулим роком, наразі сорт Айдаред коштує 16,5 грн/кг, Чемпіон – 18,5 грн/кг, Ренет Сим...

Нижче $60 за барель: Уперше з початку року обвалилися ціни на російську нафту

п’ятниця, 13 вересень 2024, 21:09

Обвал світових цін на нафту у вересні, що опустив ціну бареля Brent до мінімуму з кінця 2021 року, потягнув за собою котирування російського сорту Urals і впустив доходи нафтових компаній, передають Патріоти України. Як йдеться в матеріалі Bloomberg, н...