Низьких цін не буде: Чому українцям продаватимуть популярний фрукт дорожче

Через аномальну спеку цьогорічний врожай яблук в Україні постраждав, що може призвести до зростання цін. Середня ціна на яблука на ринку становить від 16,50 грн/кг за сорт Айдаред до 20 грн/кг за сорт Голден, передають Патріоти України.

Про це OBOZ.UA розповіла керівниця відділу маркетингу оптового ринку "Шувар" Тетяна Попович. Цьогорічний сезон збору яблук в Україні розпочався в умовах аномальної спеки, що серйозно вплинуло на врожай. Високі температури створили ряд проблем для фермерів, які вирощують ці фрукти.

Аномально високі температури, що трималися протягом критичних періодів росту та дозрівання яблук, призвели до зменшення врожайності в багатьох регіонах країни. Високі температури сприяли прискоренню дозрівання плодів, що негативно впливає на їхню здатність до тривалого зберігання. Фрукти, що дозріли раніше звичайного, часто мають нижчу якість, зокрема, знижену соковитість та слабшу текстуру. Це робить їх менш привабливими для тривалого зберігання і транспортування.

Попович підкреслила, що такі умови можуть призвести до дефіциту якісних яблук на ринку. Як наслідок, споживачам слід очікувати зростання цін на ці фрукти, особливо на сорти, які вважаються найбільш популярними та мають високий попит.

Поточна ситуація на ринку яблук

На оптовому ринку "Шувар" у Львові, де традиційно продається значна частина українського врожаю, вже спостерігається зростання цін на яблука. Середні ціни на популярні сорти яблук наразі виглядають наступним чином:

  • яблуко Айдаред – 16,50 грн/кг;
  • яблуко Ліголь – 18 грн/кг;
  • яблуко Ренет – 18 грн/кг;
  • яблуко Чемпіон – 18 грн/кг;
  • яблуко Голден – 20 грн/кг;
  • яблуко Гала – 18,50 грн/кг.

На жаль, порівняти ці показники з минулорічними даними складно, оскільки відсутня точна інформація про ціни на яблука в цей же період минулого року. Однак, експерти прогнозують, що тенденція до підвищення цін може продовжуватися, якщо погодні умови не зміняться на краще.

У довгостроковій перспективі ціни на яблука можуть залишатися високими, якщо нинішні погодні умови збережуться. Однак, можливий і інший сценарій, за якого ринок може насититися імпортованими яблуками, що сприятиме стабілізації цін.

Скільки триватимуть відключення світла взимку: Озвучено найкраший і найгірший сценарії

вівторок, 27 серпень 2024, 6:00

Якщо температура повітря в Україні взимку знизиться до -10 °C, відключення світла можуть тривати до 8 годин на добу. Про це повідомив член парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Сергій Нагорняк, передають Патріоти Ук...

Новий ніж у спину! Ізоляція РФ у світі посилилася - банки ще однієї сусідньої країни перестали видавати росіянам гроші

понеділок, 26 серпень 2024, 19:48

Банки Грузії перестають працювати із російською платіжною системою "Золота корона". Проблеми почалися після запровадження санкцій проти компанії-розробника, передають Патріоти України. Технічні проблеми у російських користувачів почалися 24 серпня. В у...