Обмеження для "Газпрому" на використання європейського газопроводу Opal врятувало Польщу від газової трагедії

Польська сторона не приховувала, що реальною метою оскарження постанови стало бажання зберегти транзит російського газу через Україну.

Петро Вожняк. Фото: msn.com.

Глава польської нафтогазової компанії PGNIG Петро Вожняк заявив, що обмеження для «Газпрому» на використання європейського газопроводу Opal врятувало Польщу від газової трагедії. Про це повідомляє Biznis Alert, передають Патріоти України.

Вожняк вважає, що якби «Газпром» продовжував використовувати Opal на повну потужність, це призвело б до «трагічних перебоїв» в поставках газу на південному сході країни. Глава компанії підкреслив, що доступ до Opal важливо було обмежити саме в цьому році. За словами Вожняк, через обмеження «Газпром» направить відсутні обсяги палива через територію України, звідки вони потраплять до Польщі.

50-відсоткове обмеження для «Газпрому» на використання Opal вступило в силу вранці 14 вересня. Після цього транзит російського газу через Україну зріс.

Приводом для заборони стала перемога Польщі в позові на постанову Єврокомісії від 2016 року, яка дозволяла «Газпрому» майже повністю використовувати Opal. Газопровід є сухопутним продовженням «Північного потоку», тому на нього не претендують інші постачальники, але саме бажання полегшити їм доступ стало формальним приводом для задоволення позову Європейським судом. Проте польська сторона не приховувала, що реальною метою оскарження постанови стало бажання зберегти транзит російського газу через Україну. В даний час «Газпром» має право прокачувати не більше 12,8 мільярда кубометрів на рік по Opal. До цього поставки могли досягати 23 мільярдів кубометрів.

Ситуація стає критичною: Україні загрожує гостра нестача робочих рук, незабаром країна потребуватиме мільйонів робітників

четвер, 25 квітень 2024, 6:39

Вже найближчим часом Україна може зіткнутися з гострою нестачею робочої сили. За оцінками фахівців, для того, щоб до 2030 року підтримати щорічне зростання ВВП на рівні 5-7%, країні не вистачатиме до 4,5 млн робочих рук. Про це повідомив виконавчий дир...

Ціна "вєлічія": Уряд РФ готується до падіння рубля до 120 за долар

четвер, 25 квітень 2024, 6:15

Російський уряд розглянув стресовий сценарій макропрогнозу Мінекономрозвитку (МЕР), згідно з яким посилення західних санкцій та падіння цін на нафту призведуть до обвального падіння курсу рубля, повідомляє в середу, 24 квітня The Moscow Times. Зазначає...