Обвал гривні може статися: Експерт спрогнозував, що буде з курсом долара після новорічних свят

У грудні і січні, якщо нічого екстремального не відбудеться, ситуація буде приблизно такою ж, як сьогодні, і гривня зміцнюватиметься.

Багато економістів говорили, що до кінця року долар щодо гривні дорожчатиме, та й в бюджеті на 2019 рік курс був закладений на рівні 29,4 гривень за долар, але поки що гривня залишається стабільною і навіть трохи зміцнюється. Політолог і економіст, директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін розповів, завдяки чому гривня зміцнюється і що буде з нацвалютою на початку 2020 року. Патріоти України пропонують вам ознайомитися із його міркуваннями.

За його словами, в країну заходить багато вільно конвертованої валюти, оскільки добре працює аграрний сектор, і, як наслідок, збільшуються поставки експортної сільськогосподарської продукції в Європейський Союз та інші країни. По-друге, зазначає експерт, Нацбанк не друкує гривню. По-третє, в Україні стали менше красти, додає Соскін. Також експерт згадує, що ціни на нафту не підвищуються, а падають. Таким чином, виходить, що й ціни на бензин не зростають. І це теж сприяє зміцненню гривні.

Однак не все так райдужно, додає Соскін. «Уряд і парламент стратегічно неправильно вчинили, ухваливши держбюджет на 2020 рік з величезним дефіцитом, замість того, щоб закласти профіцит. Адже ж приходить час виплати державних боргів. Держборг нависає над українською економікою, як величезна лавина", - вважає він. Інший фактор стабільності – випуск гривневих боргових зобов'язань всередині країни. "Тобто йде постійна позика, яку здійснює Мінфін Маркарової – по суті, вона разом з прем'єром будує фінансову піраміду. Це – головна загроза", - вважає експерт.

За його словами, поки що вдається, хоча вже досить важко, балансувати ситуацію. Однак вона погіршується. "Зараз ми бачимо масові невиплати зарплат лікарям, вчителям, шахтарям і т. д. Це – перша ознака того, що ситуація стає нестабільною, тобто уряд не отримує доходів до держбюджету. Вже цього року недобір доходів на рівні 10%. Це – дуже серйозна об'єктивна ознака того, що гривня може завалитися. А якщо ще будуть якісь посадки людей з Нацбанку, які спровокують кризу керівництва і т. д., це стане дуже небезпечною тенденцією", - вважає він.

Соскін прогнозує, що стабільна ситуація, по ідеї, поки що буде триматися. "Ми плавно увійдемо в різдвяні і новорічні свята. У грудні та січні, якщо нічого екстремального не відбудеться, ситуація буде приблизно такою ж, як сьогодні, і гривня буде зміцнюватися. І в цей час ми можемо вийти на рівень 25,5 гривень за євро та 24 гривні за долар", - зазначає експерт. Водночас, дадає він, потрібно провести секвестр держбюджету, особливо на 2020 рік. Треба вийти на профіцит бюджету, тоді гривня буде стабільна, вважає Соскін.

За його словами, складний час почнеться після Хрещення - в кінці січня і в лютому. "Якщо зараз не вжити заходів, щоб прибрати фактори, що ведуть до обвалу гривні, плюс почнеться загострення політичної ситуації, то може статися обвал гривні. Може вжарити так, що курс становитиме 50 гривень за долар. Хоча якщо влада зробить все те, про що йшлося вище, можливо, такого сценарію нам вдасться уникнути", - резюмує Соскін.

Джерело: Главред

Оце так! Популярна спеція за вартістю наздогнала золото

четвер, 18 квітень 2024, 8:50

Одна з найпопулярніших у світі спецій - шафран - подорожчала до золотого рівня. Ці прянощі цінуються за складність виробництва. До того, ж як пише турецьке видання Haber Turk, вона здебільшого росте у країнах, де в останні десятиліття спотерігаються ко...

Доведеться затягнути паски? Тариф на електроенергію можуть підвищити вже влітку: Скільки коштуватиме кВт*год

четвер, 18 квітень 2024, 6:50

В Україні тариф на електроенергію можуть підвищити вже влітку. До травня, ймовірно, в уряді не встигнуть ухвалити рішення. Якщо до нової хвилі атак РФ на енергосистему в Міненерго спростовували заяви про плани підняти ціни на струм, то зараз відкрито г...