Одеський аеропорт нарешті отримав сучасну смугу, розраховану на широкофюзеляжні літаки: Вже приземлився перший авіалайнер

Роботи тривали більше 2,5 роки

У п’ятницю, 16 липня, у міжнародному аеропорту «Одеса» відкрили нову злітно-посадкову смугу. Першим тут приземлився літак авіакомпанії SkyUp Airlines PQ107, який здійснив рейс Київ (Бориспіль) — Одеса, зазначають Патріоти України.

Нова смуга дозволить аеропорту «Одеса» приймати широкофюзеляжні літаки, такі як Boeing 767 та Airbus A330.

ЗПС має довжину 2,8 км, ширину — 45 метрів, будівельні роботи тривали 31 місяць. Тут також спорудили супутню інфраструктуру: перон перед новим терміналом та 4 телетрапи для посадки-висадки пасажирів.

«Вперше у країнах Східної Європи під час будівництва нової злітно-посадкової смуги, саме в Одесі, була використана технологія „важкого“ бетону товщиною 40 см, завдяки чому міцність і пропускну здатність смуги збільшено вдвічі», — йдеться у повідомленні ОДА.

За словами голови Одеської ОДА Сергія Гриневецького, аеропорт «Одеса» зможе залучати потужні інвестиції, що сприятимуть розвитку Одеського регіону. В рамках президентської програми «Велике будівництво» також планують відновити міжнародний аеропорт «Ізмаїл». Наразі відбувається розробка проєктно-кошторисної документації.

«У наших планах реалізація таких потужних і важливих проєктів, як міст через Дністровський лиман, реконструкція Хаджибейської дамби та будівництво сучасної дороги в обхід Сухого лиману», — додав Сергій Гриневецький.

Директор міжнародного аеропорту «Одеса» Володимир Семенченко заявив, що нова смуга сприятиме збільшенню кількості внутрішніх та міжнародних авіарейсів і пасажирів, що відповідно забезпечить зростання потоку туристів.

Нова смуга дозволяє приймати літаки класу Boeing 737 чи Airbus A320, а в подальшому, після того, як вона буде продовжена з 2800 до 3200 метрів — літаки класу E, такі, як Boeing-767−300. За прогнозами, завдяки новій ЗПС річний пасажиропотік аеропорту зросте до 4 млн осіб до 2026 року.

У 2012 році був розроблений проєкт будівництва сучасного пасажирського термінального комплексу міжнародного аеропорту «Одеса» площею близько 30 тис. квадратних метрів. У 2017 році термінал розпочав обслуговувати внутрішні та міжнародні рейси. Наразі завершена третя черга будівництва, яка дозволяє обслуговувати літаки на новому пероні.

Чи нарахують субсидію, якщо частина сім'ї перебуває за кордоном

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:30

В Україні багато домогосподарств через складну економічну ситуацію отримують субсидії. У Пенсійному фонді України пояснили, як нараховується субсидія, якщо частина родини виїхала за кордон, передають Патріоти України. «До складу домогосподарства включа...

Залишать без грошей? Усім ВПО в Україні готують перевірки виплат

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:48

У Україні заплановано провести перевірку виплат допомоги внутрішньо переміщеним особам (ВПО). Ця перевірка включатиме порівняння інформації, яку реципієнти надали для отримання допомоги, з даними, що надаються Міністерством соціальної політики та іншим...