Одна з країн ЄС планує підвищити виплати українським біженцям: Ось скільки грошей дадуть

У Чехії з серпня планують збільшити виплати для українських біженців, зокрема на житло, через закінчення терміну права на безкоштовне тимчасове проживання, що коштуватиме бюджету додатково до 1,6 мільярда крон на рік. Водночас чеська поліція проводить перевірки місць проживання біженців через зростання випадків подання фіктивних даних, передають Патріоти України.

Про це повідомляє uamedia.eu. Уряд Чехії прагне мотивувати іноземців із тимчасовим захистом шукати житло на ринку, і саме на це спрямована нова постанова Міністерства праці та соціальних справ.

Поточні виплати та їх зміни

На сьогоднішній день українські біженці отримують виплати, розраховані на підставі витрат на житло. Суми цих виплат залежать від віку біженців, тривалості їхнього перебування у Чехії та типу житла:

  • 6 000 крон (10 446 грн) на місяць для дітей віком до 18 років та біженців, які перебувають у Чехії менш як 150 днів, у квартирах, зареєстрованих міністерством як житло для біженців, та 4 800 крон (8 357 грн) для незареєстрованого житла;
  • для інших біженців – це 3 000 крон (5 337 грн) у квартирах та 2 400 (4 178) крон у незареєстрованому житлі.

Міністерство пропонує два варіанти підвищення виплат. А саме:

  • перший варіант: допомога нараховується максимум на трьох осіб, а витрати, що враховуються, становлять 8 000 (13 928 грн) і 5 000 крон (8 705 грн) у квартирах, зареєстрованих як житло для біженців, і 6 400 (11 142 грн) і 4 000 крон (6 964 грн) у незареєстрованих квартирах;
  • другий варіант: якщо п’ять осіб проживають разом, то сума становитиме 6 000 (10 446 грн) та 4 000 крон, незалежно від того, зареєстроване чи ні житло.

Вартість для державного бюджету

Запропоновані зміни мають свої фінансові наслідки для державного бюджету Чехії. А саме:

  • перший варіант: додаткові витрати складуть 1,6 мільярда крон на рік;
  • другий варіант: додаткові витрати складуть 1,4 мільярда крон на рік. Скасування безкоштовного тимчасового житла, навпаки, скоротить витрати на 1,92 мільярда крон на рік.

Перевірки та контроль проживання біженців

У зв’язку із збільшенням випадків подання фіктивних даних, чеська поліція розпочала перевірки місць проживання українських біженців. Вони зобов'язують українців, які отримали тимчасовий захист, надавати актуальну інформацію про своє місце проживання. Раніше поліція обмежувалася перевіркою документів щодо підробки, але тепер правоохоронці почали проводити фактичні візити за вказаними адресами.

Якщо особа не проживає за вказаною адресою, надана інформація вважається неправдивою, що може призвести до втрати можливості отримувати фінансову підтримку від чеської держави. Неправдива інформація про місце проживання може мати серйозні наслідки, особливо з огляду на те, що Чехія входить у топ-3 країн за кількістю прибулих українців. Термін дії тимчасового захисту для біженців у Чехії продовжено до 4 березня 2026 року, тому питання коректності поданих даних є надзвичайно важливим.

Виплати отримають не всі? В Україні проведуть масштабну пенсійну реформу

неділя, 7 липень 2024, 10:00

В Україні в проєкті Стратегії демографічного розвитку анонсують проведення пенсійної реформи. Деталі реформи не розголошують, однак зміни в пенсійній системі виглядатимуть радше не як глобальна реформа, а як корекція допущених раніше помилок, що має зр...

Українців саджатимуть до в'язниці за "оренду" банківських карток: Що треба знати

неділя, 7 липень 2024, 9:20

Українцям почали частіше пропонувати здати банківську картку в оренду за плату та чи виконати легку роботу і одразу ж отримати за неї платню на карту. Це є новою небезпечною шахрайською схемою, яка робить власника картки співучасником злочину – в резул...