Однак радіти зарано: Подорожчання електрики знову перенесуть

Кабмін вирішив перенести підвищення тарифів на електроенергію з 1 серпня до 1 вересня. Ціна в 1,68 грн/кВт-год діятиме до кінця літа, повідомляють Патріоти України.

Рішення про продовження спеціальних зобов'язань, завдяки яким тримають тариф, ухвалять на найближчому засіданні уряду. "Очевидно, що насправді не існує жодного оптимального механізму ПСО, який би уряд запровадив для стримування зростання цін на електроенергію для населення. У такому разі для регулювальних органів єдиний дієвий механізм – запроваджувати обмеження цін на різних сегментах ринку", - повідомив колишній директор "Енергоринку" Юрій Саква в коментарі ЗМІ.

Економічно обґрунтована ціна, за словами Сакви, – 3,5 грн/кВт-год. Вона покриває витрати на транспортування і генерацію електроенергії.

Тариф 1,68 грн/ кВт-год для населення не є економічно обґрунтованим. Собівартість становить майже 90 коп. за кВт-год на Енергоатомі. І десь 70 коп. для Укргідроенерго. Тариф має бути щонайменше 2,5 грн. Це собівартість 90 коп. і 1,68 грн – витрати на розподіл. Про це розповів експерт з енергетики Геннадій Рябцев.

Уряд пропонував поділити споживачів на чотири категорії: які споживають до 100 кВт-год; від 100 до 300 кВт-год; від 300 до 500 кВт-год; понад 500 кВт-год.

Джерело: Главком

НБУ знову знизив облікову ставку: На що це вплине і чого чекати

четвер, 25 квітень 2024, 15:30

Національний банк України (НБУ) ухвалив рішення знизити облікову ставку з 14,5% до 13,5% річних з 26 квітня 2024 року. Таким чином, НБУ продовжив цикл зниження облікової ставки, розпочатий у липні минулого року. Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний, ...

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...