"Один із найбільш драматичних": Глава НБУ дав прогноз для України наступний рік і назвав головні виклики

Пріоритетами у роботі Національного банку України у 2023 році стануть забезпечення безперервності роботи банківської системи країни з огляду на можливий блекаут через обстріли російських окупантів, нова програма співробітництва з Міжнародним валютним фондом та покриття бюджетного дефіциту без допомоги додаткової емісії. Про це заявив голова Національного банку України Андрій Пишний під час презентації на тему "Як українська економіка пережила 2022-й рік", передають Патріоти України.

За його словами, попереду нас чекає "один із самих драматичних років в українській економіці" та "одна із самих, якщо не сама важка, зима, яку ми тільки могли собі уявити".

"Якою заходить банківська система у 2023 рік? Вона заходить іншою. Вона змогла 2022 рік вистояти за рахунок того, що була проведена досить масштабна і ефективна реформа корпоративного управління, зміцнення фінансової стійкості, вдосконалення бізнес-моделей. 2022 рік показав, що банківська система функціонує навіть за самих критичних обставин. 2023 рік повинен нам дати можливість оцінити, яка потреба в докапіталізації виникає, яка є якість активів, і сконцентрувати свою роботу на безперервності. Ми розуміємо, що новий абсолютно виклик, якого не було на початку війни, це блекаут", - сказав він.

Також Пишний наголосив на тому, що націлений на успішне завершення перемовин з Міжнародним валютним фондом по затвердженню моніторингової програми, яка дозволить відкрити нову програму співробітництва України з МВФ.

Крім цього він додав, що НБУ буде потужним партнером для Міністерства фінансів по залученню "виключно неемісійних джерел фінансування" для покриття бюджетного дефіциту.

"Ми розуміємо, що виклики 2022 року багато в чому пов'язані з рекордною емісією, майже 400 млрд грн. Ситуація створена в тому числі у зв'язку з достатньо неритмічним надходженням міжнародної допомоги, розмір якої на кінець року може сягнути майже 31 млрд доларів. Тож у наступному році нам потрібно об'єднати спільні зусилля разом з Міністерством фінансів, аби запустити внутрішній борговий ринок і використати максимально потенціал української економіки для фінансування бюджетного дефіциту", - сказав він.

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...