Окупанти ракетними ударами вивели з ладу половину електропотужностей ДТЕК: Українцям пояснили, чим це загрожує

Останніми днями російські загарбники під час ракетних атак били по енергосистемі України. Зокрема, напередодні був атакований ДніпроГЕС, а потім - енергетичний об'єкт на Львівщині, передають Патріоти України.

Російська атака 22 березня стала найбільшою за весь час повномасштабного вторгнення — у ДТЕК заявляють, що компанія втратила половину потужностей. «Якщо говорити про групу ДТЕК, то втрачено 50% генераційних об'єктів. Скільки треба часу і грошей на відновлення — будемо з'ясовувати ще декілька днів. Точно можу сказати, що цей процес займе не день, не тиждень і не місяць», — заявив генеральний директор YASNO Сергій Коваленко в ефірі телемарафону.

В «Укренерго» заявляють, що ранкова ракетна атака суттєво не вплинула на роботу енергосистеми, але протягом ночі росіяни знову прицільно били БПЛА по енергетичних об’єктах Дніпропетровщини.

Так, уламками було пошкоджено частину обладнання на одній з підстанцій та високовольтна лінія електропередачі. При цьому в м. Кривий Ріг фіксувались перебої з теплопостачанням та були порушення технологічного процесу на окремих промислових підприємствах. Також під час повітряної тривоги вимикалась повітряна лінія, що забезпечує роботу резервної схеми живлення Запорізької АЕС. Фахівці відновили енергоживлення промисловості та теплопостачання побутових споживачів.

Збитки оцінюються щонайменше у 100 млн євро. У Харкові ситуація важка — діють мережеві обмеження, викликані пошкодженням об’єктів енергетичної інфраструктури. В місті запровадили графік погодинних відключень електроенергії у період із 25 по 31 березня.

«Наголошую, що це вимушенний тимчасовий крок. Він потрібен для того, щоб якога більша кількість жителів області мала світло, а підприємства могли працювати», — зазначив керівник обласної ОВА Олег Синєгубов.

За словами мера міста Ігоря Терехова, в обласному центрі зруйновані всі трансформаторні підстанції та ТЕЦ. Точні терміни їхнього відновлення наразі назвати неможливо.

На Одещині та Хмельниччині графіки відключень можуть бути застосовані при зростанні споживання. В Одесі у вечірні пікові години застосовуються графіки стабілізаційних відключень.

Все за планом? Голова фінансового комітету Ради пояснив здешевлення гривні

четвер, 9 травень 2024, 16:47

З початку року курс гривні до долара впав на 5,8%, що відповідає плановим показникам, закладеним до державного бюджету України. Про це заявив голова комітету Данило Гетманцев. "Маємо помірні темпи девальвації гривні за перші 4 місяці на 5,8%. Це відпов...

Проблеми накривають: Російський "Газпром" почав розпродавати майно після рекордного в історії збитку

четвер, 9 травень 2024, 15:30

Отримавши перший за 25 років і рекордний за всю історію збиток, російський гігант "Газпром" розпочинає розпродаж майна. У середу компанія оголосила про пошук покупців на великі об'єкти нерухомості в Москві та Підмосков'ї. Серед них - офісні будівлі на ...