От такий "кінець епохи бідності": У 2022 році продовжить стрімко дорожчати продовольство. У Зеленського заговорили про про ціновий шок та запровадження продуктових карток в "Дії"

Згортання реформ і відсутність державних програм з подолання кризи лише посилять негативні тенденції

У 2022 році інфляція в сировинній продовольчій групі товарів може становити від 10% до 20%, що призведе до інфляційного стрибка до 8-10% і, своєю чергою, потребуватиме антикризових заходів. Про це в коментарі виданню “Інтерфакс-Україна” заявив радник президента України Володимира Зеленського Олег Устенко, зазначають Патріоти України.

Він переконує, що цьогоріч слід очікувати значно підвищення цін на продукти, що водночас може стати інфляційним шоком.

“Базовий прогноз на 2022 рік, який мені видається найбільш реалістичним, – це збільшення цін на сировинну продовольчу групу (зерно, цукор, какао тощо) від 10% до 20%. Враховуючи, що продовольча група в українському споживчому кошику більше ніж вагома – майже 50%, таке збільшення цін може стати серйозним інфляційним шоком”, – заявив Устенко.

Радник президента впевнений, що навіть у 2023 році зростання інфляції стоятиме на порядку денному для української влади.

“В нашому випадку 20-відсотковий ціновий шок за продовольчою сировинною групою може призвести до інфляційного стрибка від 8% до 10%”, – зазначив він.

Устенко пояснив, що як антикризові заходи можуть розглядатися різні доплати незахищеним верствам населення, зокрема виплати за аналогією з програмою “єПідтримка”, в рамках якої вакциновані українці можуть отримати 1 тис. грн і витратити її на конкретні цілі.

“В Офісі президента позиція більше ніж чітка: передусім мають отримати підтримку найбільш вразливі та незахищені верстви населення”, – запевняє радник президента.

Це можуть бути і додаткові виплати для компенсації зростання цін, і запровадження food stamp (продуктові картки – ред.)у системі “Дія” – так званих “продуктових чеків”, як це практикується в США. Але це антикризові заходи, які можуть упроваджуватися в разі необхідності.
Олег Устенко.Радник президента України

За його словами, базовий сценарій зростання інфляції, який розглядає ОП, це інфляція на рівні 7% у 2022 році.

Довідка: “The food stamp program” – програма видачі продуктових талонів – одна з федеральних програм допомоги жителям Сполучених Штатів Америки, які не мають доходів або мають низькі доходи.

Біженці будуть під ковпаком? Україна починає обмін інформацією про рахунки з сотнею країн

четвер, 28 березень 2024, 11:30

У вересні 2024 року між Україною та іншими державами відбудеться перший автоматичний обмін інформацією щодо фінансових рахунків за міжнародним стандартом звітності CRS (Common Reporting Standart), передають Патріоти України. Його запроваджено після ух...

Удари по російських НПЗ мали ефект: Росстат зафіксував обвал виробництва бензину

четвер, 28 березень 2024, 10:30

Після серії ударів по російських нафтопереробних заводах, що паралізували роботу великих підприємств "Роснефти" і "Лукойлу", випуск автомобільного бензину в країні впав на 7,4%. Про це повідомляє The Moscow Times, передають Патріоти України. Згідно з д...