Отримуватимуть до 3000 грн за покупки в магазинах, але є нюанс: Нардеп вказав на важливу деталь програми "Національний кешбек"

Для того, щоб брати участь у програмі "Національний кешбек", українцям доведеться давати згоду на доступ, зокрема, податківців до їхніх банківських рахунків та руху коштів на них. Втім зараз податкова служба й так може отримувати доступ до цієї інформації -0 проте лише після надання відповідного запиту. передають Патріоти України.

На цей нюанс у програмі звернув увагу нардеп Ярослав Железняк ("Голос"), опублікувавши відповідний документ Кабміну.

"Якщо я правильно читаю додаток, то цим рішенням Уряд "розпакує" банківську таємницю і отримає всю інформацію щодо руху грошей на картці/рахунку тих фізиків, хто захоче взяти участь. Зокрема, податкова", – розповів він.

У самому документі зазначається: "для участі в експериментальному проєкті покупцю необхідно ... надати дозвіл на надання інформації для забезпечення дотримання положень Закону України "Про банки і банківську діяльність" щодо банківської таємниці, згоду на передачу інформації про платіжні операції з обраних поточних рахунків до інформаційної системи для надання електронної публічної послуги "Кешбек "Зроблено в Україні"".

При цьому наголошується: між Мінекономіки, Мінцифри, Державною податковою службою (ДПС), банком, а також іншими учасниками програми будуть укладені договори щодо інформаційної взаємодії, "якими регулюються питання механізму та каналів інформаційного обміну".

Втім слід пам'ятати: податківці і раніше могли отримати доступ до банківського рахунку. Однак для цього вони спочатку мають надіслати відповідний запит.

Тепер дотримуватися цієї процедури їм не доведеться. Адже учасники програми, за словами Железняка, добровільно нададуть їм доступ до своєї інформації.

Що відомо про програму "Національний кешбек"

Уряд ухвалив постанову про національний кешбек 20 серпня. За новою програмою українці зможуть отримувати компенсацію 10% за купівлю вітчизняних товарів, але не більш ніж 3000 грн на місяць. Так:

  • програма почне працювати з 2 вересня;
  • максимальний обсяг кешбеку – 3 тис. грн на місяць;
  • виробники і продавці товарів зможуть доєднатись до програми через Дію.

Втім витратити гроші, отримані від кешбеку, можна буде не на що завгодно – а на чітко визначений перелік товарів. Зокрема, на:

  • медичні та комунальні послуги;
  • спорт;
  • кіно;
  • квитки на поїзд та ін.

Також, зазначається, ці гроші можна задонатити на ЗСУ або купити за них військові облігації.

Кешбек надаватиметься на товари українського виробництва, включно з ліками та медичними виробами.

Втім він не нараховуватиметься на підакцизні товари. Зокрема, алкоголь та тютюнові вироби.

При цьому участь покупців, виробників та продавців у програмі є добровільною. Про те, чи є кешбек на конкретний товар у конкретному магазині, покупця інформуватиме сам магазин. Також це можна буде перевірити на сайті програми.

Щоб почати отримувати кешбек, необхідно відкрити спеціальний рахунок і отримати віртуальну або фізичну картку в своєму банку або застосунку онлайн-банкінгу. Після чого:

  • дати згоду на передачу даних про транзакції під час купівлі товарів із вибраних карток;
  • у мобільному застосунку Дія вибрати послугу Національний кешбек.

Українцям готують нову пенсійну систему вже з 2026 року: Ось що зміниться

четвер, 22 серпень 2024, 20:00

Уряд України планує запровадити накопичувальне пенсійне забезпечення, яке включатиме обов’язкову та добровільну накопичувальні системи разом із солідарною. Очікується, що нові правила будуть ухвалені на початку 2025 року, а повне впровадження системи п...

Удар для населення: У МВФ розповіли, чому на їхню думку Україна має підвищити податки

четвер, 22 серпень 2024, 19:40

У Міжнародному валютному фонді підтримують підвищення податків в Україні, адже в майбутньому це може лише позитивно позначитися на деяких речах. Про це заявив очільник місії в Україні Гевін Грей під час дискусії Центру економічної стратегії, пише "Інт...