Оце так: Польща купує вугілля у компаній російського олігарха, якого особисто нагородив Путін

Попри санкції Європейського союзу, російське вугілля досі потрапляє до Польщі - через Казахстан. Так, одна з найбільших компаній-імпортерів вугілля до Польщі 2022 року уклала угоду із зареєстрованим у Швейцарії суб’єктом господарювання AB Energo AG, передають Патріоти України.

Предметом контракту є постачання вугілля з Казахстану до Польщі. Теоретично в Казахстані видобувають вугілля. Однак сама AB Energo AG є частиною розрізненої мережі компаній з російським капіталом. Членом правління AB Energo AG є громадянка Казахстану Анар Коробовська, дружина російського олігарха Миколи Коробовського. Про це пише видання Portal Informacyjny.

Анар Коробовська веде свій бізнес у Швейцарії, Казахстані, Киргизстані, Україні та інших країнах. Дружина російського олігарха також веде бізнес у сфері атомної енергетики через засновані нею компанії в Україні – ТОВ "Інтер Прем'єр" і ТОВ "ТіПіБіС Продакшн", пише видання.

За даними ЗМІ, 2021 року Коробовська та її діловий партнер В'ячеслав Еркес відвантажили 2 000 тонн труб на різні атомні електростанції, до того ж понад 90% цієї продукції вирушило на об'єкти, збудовані російським "Росатомом": АЕС "Аккую" (Туреччина), "Руппур" (Бангладеш) і "Куданкулам" (Індія).

За даними ЗМІ, компанія AB Energo, заснована Коробовською в Казахстані, стала головним героєм скандалу, її визнали винною в підтасовуванні результатів торгів і перепродажу електроенергії в п'ять разів дорожче. Інша її компанія з ідентичною назвою, AB Energo, зареєстрована в Киргизстані, зі свого боку, отримала вигідний контракт на будівництво вугільної ТЕС потужністю 660 мегават у Джалал-Абадській області вартістю 2,3 мільярда доларів США.

Микола Коробовський отримав Почесну грамоту президента Російської Федерації Володимира Путіна на знак подяки "За заслуги в розвитку підприємництва, активну громадську діяльність і багаторічну роботу".

Серед цих заслуг, зокрема – придбання значних активів на пострадянському просторі через зареєстровані в Росії компанії з мінімальним капіталом. Коробовський є власником компанії "АБ Енерго-Актив", яка зареєстрована в Омську (Росія) і є мікропідприємством відповідно до російського законодавства. Однак ця невелика компанія володіє 28% акцій російського гіганта теплоенергетики ВАТ "Подільський машинобудівний завод", розташованого в Підмосков'ї.

Коробовський також володіє ТОВ "Вугільний розріз "Белалма", в якому працює лише одна людина, але який, тим не менш, володіє вугільним розрізом "Бел-Алма" в Киргизстані.

Інше мікропідприємство Коробовського, киргизька компанія ТОВ "Глобал Експлорейшн Лімітед", отримала право на використання Кара-Титського вугільного родовища в Джалал-Абадській області. І ось тут-тоінтереси "коробівських" шлюбних компаній переплітаються. Як уже згадувалося раніше, у Джалал-Абаді планують побудувати вугільну електростанцію силами киргизької компанії Аріни Коробовської AB Energo, а вугілля для побудованої електростанції постачатиме шахта її чоловіка, припускає Portal Informacyjny.

"Заплутана мережа зв'язків російського олігарха потребує ретельного вивчення, оскільки схема, в якій задіяна польська компанія, що імпортує російське вугілля з 2005-го року, може бути ключовим елементом для обходу санкцій, введених безпосередньо проти Росії, з метою приховати походження сировини", - пише видання.

Журналісти наголошують, що таємний продаж російського вугілля є серйозною загрозою для енергетичної безпеки Польщі.

"Навіть якщо воно (вугілля - ред.) дійсно видобувається в Казахстані, воно все одно є джерелом прибутку для російських олігархів, які створюють військову економіку Росії і беруть участь у фінансуванні жорстокої війни проти України. Відзнака Володимира Путіна для Миколи Коробовського має стати застережливим знаком проти ведення бізнесу з будь-якою з компаній, що належать йому та його дружині", - резюмує Portal Informacyjny.

США погрожують австрійським власникам знищити Raiffeisen Bank International, якщо той продовжуватиме свій бізнес на крові з росією - ЗМІ

четвер, 16 травень 2024, 8:05

Відлучення від операцій з американською валютою не зможе пережити жодна міжнародна фінансова установа. Як то Raiffeisen, чи більш скромного і живучого OTP Bank (угорцям також варто приготуватись до "листів щастя" з Вашингтона). Raiffeisen може опинитис...

В Україні готується підвищення акцизу на пальне: Економіст пояснив наслідки

четвер, 16 травень 2024, 3:25

Підвищення акцизу на дизель та бензин, яке ініціює Кабмін, призведе до закриття бізнесу та підвищення рівня безробіття. Крім того, таке підвищення позначиться на цінах, тож як наслідок, платити більше доведеться всім українцям. Про це заявив голова Асо...