ПАРЄ ухвалила резолюцію про пенсії українцям у ЄС: Що це означає

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) проголосувала за резолюцію, яка закликає до надання літнім українцям статусу пенсіонерів у країнах Європейського Союзу (ЄС). Однак це зовсім не означає, що всі літні українці негайно отримуватимуть пенсії в країнах ЄС. Про затвердження відповідної резолюції повідомив член української делегації у ПАРЄ, нардеп Олексій Гончаренко ("Європейська солідарність"), передають Патріоти України.

"Українським пенсіонерам має бути офіційно надано статус пенсіонера у країнах Європи, де вони проживають. А відповідно вони мають отримувати пенсії у цих країнах", – переказав Гончаренко суть резолюції.

Водночас варто враховувати, що резолюції ПАРЄ мають виключно рекомендаційний характер. Окрім того, право на пенсію в ЄС українці можуть отримати лише в тих країнах, з якими Україна має особливу домовленість і здійснює обмін даними.

Крім того, навіть бувши пенсіонером в Україні, переїхати в таку країну ЄС й отримувати там пенсію не вийде. Для того, щоб мати право на пенсійне забезпечення в європейській державі, там потрібно одержати трудовий (страховий) стаж.

Його кількість встановлюють самі держави. Наприклад, у Німеччині потрібно відпрацювати не менше ніж 5 років, щоб претендувати бодай на статус пенсіонера. Щоб отримувати хоча б мінімальну пенсію в Іспанії, потрібно мати стаж роботи 15 років та бути зареєстрованим у системі соціального забезпечення. А в Італії мінімальний стаж роботи сягає 38 років.

У Польщі вимоги до стажу для українців становлять щонайменше 20 років для жінок і 25 років для чоловіків. Окрім того, для отримання потрібне постійне проживання в Польщі.

Також для одержання пенсії за іноземним трудовим стажем доведеться зібрати пакет документів. До нього, наприклад, входить довідка з місця роботи за кордоном, яку роботодавці часто просто відмовляються видавати. Юристи рекомендують готувати такі довідки заздалегідь, оскільки знадобиться ще й звернення до Пенсійного фонду України. А листування між фондами з різних країн може забрати багато часу.

Будуть блокувати рахунки? ТЦК можуть надати доступ до інформації про банківські рахунки українців

понеділок, 1 липень 2024, 10:30

Банки в Україні гарантують таємницю інформації про банківський рахунок, операції і відомості про клієнта. Усі дані про перебіг руху грошей, зміну банківських рахунків або платіжних карток банки надають тільки самим клієнтам або їхнім представникам, а т...

Податкова побачить рахунки українців за кордоном: Адвокатка пояснила, що це означає

понеділок, 1 липень 2024, 7:49

Податкова скоро отримає інформацію про стан банківських рахунків резидентів України за кордоном, а також цілу низку фінансової інформації. Про це повідомила пресслужба Державної податкової служби України. Що це означає та як вплине на пересічних украї...