Пенсії зростуть не у всіх українців: Ось хто залишиться без підвищення в 2024 році

В Україні щорічне підвищення пенсій відбувається в кілька етапів. Проте жоден із них не зачіпає низку категорій. У тому числі це пенсіонери, які не відповідають низці критеріїв (наприклад, їхні виплати перевищують ліміти), а також колишні працівники прокуратури та ті, хто отримує "спецпенсії".

Так, під березневу індексацію виплат потрапило 10 млн осіб. Як пише OBOZ.UA, у червні оновлені пенсії також отримають "заднім числом" пенсіонери, що працюють. Однак під жоден із переглядів не підпадають такі категорії громадян:

  • працюючі пенсіонери, які не нагромадили додаткові 24 місяці страхового стажу;
  • пенсіонери, які отримують пенсію, вищу за встановлений максимум у 23 610 грн;
  • колишні співробітники прокуратури;
  • ті, хто отримує не пенсії за віком, а т.зв. щомісячне довічне грошове утримання (наприклад, судді). Те саме стосується отримувачів соцдопомоги замість пенсії через брак стажу.

Окрім стандартних підвищень, українці також можуть отримувати доплати до пенсій. Вони розраховуються виходячи з віку одержувача:

  • пенсіонери віком 70-75 років можуть розраховувати на виплату до 300 грн;
  • 75-80 років – до 456 грн;
  • старше 80 років – до 570 грн.

Але є й додаткова умова: для отримання доплати "за віком" основна пенсія має бути нижчою за 10 340 грн. Якщо пенсіонер уже одержує більше цієї суми, додаткових виплат не буде.

Як збільшити пенсію

В Україні можна збільшити розмір майбутньої пенсії більш ніж на 50%. Для цього потрібно вийти на пенсію пізніше. Якщо добровільно не оформляти виплату у 60 років, а дочекатися віку у 65 років та 7 місяців, надбавка буде у розмірі 50%.

Вас може зацікавити:"Мені байдуже, хто там що думає". Дмитро Ступка – про житло у США, весілля з українською співачкою та хейт від українців

Це випливає із 29-ї статті Закону "Про загальнообов'язкове пенсійне страхування". Згідно із законом, якщо українець самостійно ухвалює рішення вийти на пенсію пізніше, його виплату збільшать на певний відсоток. Так:

  • якщо відстрочити пенсію на період до п'яти років – за кожний місяць без пенсії розмір виплати збільшать на 0,5%;
  • якщо відстрочити пенсію на період від п'яти років – за кожний місяць без пенсії розмір виплати збільшать на 0,75%.

Тобто українець, який вийде на пенсію на 5 років та 7 місяців пізніше, зможе отримати надбавку до пенсії у розмірі близько 50%.

Молочка перетворюється для більшості українців на розкіш: Експерти прогнозують подальше зростання цін

субота, 27 липень 2024, 19:00

У червні зростання цін на продукти прискорилося і стало найбільшим з початку 2024 року, нагадують Патріоти України. Восени ще подорожчають п’ять категорій продуктів, серед них і молоко. . Скільки зараз коштує молоко в Україні та чому ціна на нього зро...

В Україні різко змінилася кількість пенсіонерів: Що відбувається

субота, 27 липень 2024, 17:35

В Україні, незважаючи на старіння населення, кількість пенсіонерів знижується вже впродовж багатьох років. Наприклад, ще в січні 2020-го, згідно з даними ПФУ, їх було 11,3 млн. За весь час їхня кількість незначно зростала всього кілька разів: у квітні ...