Пенсію скасують, якщо довго зберігати гроші на картці: Українцям пояснили, що відбувається

Українським пенсіонерам перестануть нараховувати виплати, якщо вони протягом півроку не зніматимуть гроші зі своїх банківських карток. Але побоювання, що держава через це взагалі припинить виплачувати пенсії - марні. Про це сказала в ефірі телемарафону заступниця міністра соціальної політики Дар'я Марчак, передають Патріоти України.

Вона зазначила, що в чинному законодавстві справді є норма, яка передбачає, що якщо протягом шести місяців пенсіонер не знімав гроші зі своєї картки, нарахування виплат припиняється.

"Нам невідомо, що з цією людиною могло статися, і щоб гроші платників ЄСВ не лежали просто невикористаними, ще кілька років тому було запроваджено цей механізм", — пояснила перша заступниця міністра.

Як пояснила заступниця міністра, якщо пенсіонер не знімав зі своєї картки гроші протягом півроку, то виплати дійсно припиняться. Але це не означає, що людину позбавили пенсії і більше не виплачуватимуть їй кошти.

"Нарахування — це не означає, що у людини немає права на пенсію. Це означає, що пенсія залишається на рахунках Пенсійного фонду, просто поки що гроші не перераховуються на картку людини", — сказала вона.

За її словами, тепер у Мінсоцполітики хочуть удосконалити цю систему: послабити її і зробити механізм простішим, адаптувавши його під тих громадян, які покинули країну через повномасштабну війну.

Нині для того, щоб відновити пенсійні виплату, людина проходить фізичну ідентифікацію. Цей інструментарій розширили спеціально для тих, хто перебуває поза Україною.

"Раніше для цього треба було прийти у відділення Пенсійного фонду або банку, зараз ідентифікацію можна пройти за допомогою відео. Тобто зателефонувати до Пенсійного фонду і сказати, що потрібно пройти відеоідентифікацію", — розповіла заступниця міністра.

Ще пройти ідентифікацію можна в електронному кабінеті Пенсійного фонду з "Дія.Підпис" або надіславши листа до Пенсійного фонду. До того ж, якщо людина перебуває за кордоном, вона може відвідати консульську установу — це прирівнюється до ідентифікації.

Трохи складніше йдуть справи з пенсійними виплатами громадян, які залишилися на тимчасово окупованих територіях. За словами Марчак, для того, щоб не залишити цих людей без пенсії, внесли зміни в процедуру виплат.

Так, якщо людина отримувала пенсію через "Укрпошту", то зараз кошти просто переказують на банківський рахунок, щоб у пенсіонера була можливість зняти кошти з картки. Якщо ж у пенсіонера немає можливості переводити гроші в готівку з банківської картки, або він не може отримати виплату у відділенні "Укрпошти", його пенсія все одно накопичується.

"Коли в людини знову з'явиться можливість отримувати свої гроші, вони на неї чекатимуть. Гроші зберігаються протягом трьох років, але станом на зараз цей термін поки що не є актуальним для українців, які отримують виплати на окупованих з 24 лютого 2022 року територіях", — додала чиновниця.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...