Перед новим роком курс долара рвоне вгору: Банкір назвав нову вартість валюти в Україні

Протягом найближчого тижня не видно жодних передумов для зростання курсу долара. Проте вже у грудні вартість долара злетить вгору. Ймовірно, перед новим роком його продаватимуть не нижче ніж за 43 гривні.Так вважає директор департаменту казначейства Акціонерного Товариства "Комерційний індустріальний банк" Герман Марченко, передають Патріоти України.

На думку фінансиста, найближчими днями підстав для зростання курсу долара немає жодних. Він коливатиметься в коридорі від 39,5 до 41. Проте вже у грудні вартість долара, ймовірно, змиє вгору. Це буде пов'язано з низкою причин, які зазвичай впливають на розміщення сил на фінансовому ринку наприкінці року.

Курс долара може зрости з таких причин:

  • через виплату підвищених зарплат з річними заохоченнями бюджетникам;
  • через підвищення попиту на готівкову валюту;
  • через передноворічний зростання споживчого попиту.

Таким чином, до кінця року курс долара може зрости до 43 гривень. "По-перше, на курсових коливаннях позначиться суто сезонний фактор (завершення року, відповідні бюджетні виплати, збільшення попиту на готівковий долар тощо). Це цілком очікувано. По-друге, я не виключаю, що на ситуацію впливатиме курс , закладений у держбюджеті наступного року", - вважає банкір.

При цьому він переконаний, що курс долара не зробить такий стрибок за один день, а повільно підніматиметься з кожним днем. "Будь-які курсові зміни відбуватимуться досить повільно без стресу для громадян", - наголосив Марченко.

Свого локального піку долар досягне наприкінці грудня, і вже у січні почне потроху знижуватися. Хоча навряд чи його вартість вже опуститься нижче за 41 гривню, припускає фахівець. Він вважає, що курс долара в січні становитиме близько 41,5-42 гривні.

Загалом ситуація на валютному ринку в найближчі пару місяців не передбачає катаклізмів. Щоправда, вирішальну роль тут відіграватимуть успіхи української армії. "Зазначу, що ситуація на ринку валют залишатиметься доволі стабільною та прогнозованою за деяких умов, серед яких слід виділити досягнення ЗСУ та поступове налагодження економічних ланцюжків на звільненій території, фінансову допомогу наших партнерів, очікуване збереження облікової ставки НБУ тощо", – зазначив Герман Марченко

Через російські атаки: Влітку українці, ймовірно, зіштовхнуться з відключеннями електроенергії, - експерт

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:30

Влітку українці, ймовірно, зіштовхнуться з відключеннями та обмеженнями споживання електроенергії. Про це повідомив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко під час брифінгу Media Center Ukraine, передають Патріоти України. "На жаль, в ...

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...