Перекази українців із картки на картку масово блокують: У НБУ розповіли, коли зажадають довідку

В Україні банки мають право заблокувати перекази фізичних осіб із карти на карту в разі, якщо операція здалася підозрілою. Наприклад, якщо протягом дня клієнт отримав низку переказів по кілька тисяч гривень кожен. Про це в інтерв'ю "Мінфіну" розповів заступник голови НБУ Ярослав Матузка, передають Патріоти України.

"Зміни законодавства, ухвалені минулого року, гармонізують вимоги до клієнтів із питань "фінмону" з міжнародними стандартами та практикою. Але загальний підхід тут один: ваші витрати мають співпадати з вашими офіційними доходами", – пояснив представник регулятора.

Коли банки бачать нестандартні ситуації, наприклад, надходження великого обсягу коштів із невизначених джерел, то запитують додаткову інформацію. Якщо є підозри, можуть блокувати такі операції, відмовити в обслуговуванні.

"Наприклад, на картку фізичної особи надходить по кілька платежів на день по 2, 3 та 5 тис. грн виручки за товар, реалізований десь на olx... Банки застосовують ризик-орієнтований підхід. Якщо вони бачать нехарактерні надходження, то для початку зазвичай просто запитують додаткову інформацію. Можливо, деякі фінустанови для уникнення ризиків відразу блокують. Але вони мають з’ясувати джерела надходжень, їх характер, походження коштів, і вже на підставі цієї інформації ухвалювати рішення", – додав Матузка.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...