Перший позитивний сигнал? У жовтні курс гривні зміцнився вперше з початку війни

За підсумками жовтня готівковий курс гривні зміцнився на 2,6%. Це сталося вперше від початку війни. Що свідчить як про стабільність на фінансовому ринку України, так і відсутність дефіциту валюти. Серед іншого цьому сприяло зростання золотовалютних резервів України - у жовтні вони збільшилися на 1,312 млрд доларів (+5,5%), передають Патріоти України.

У той самий час незначне – у межах 3% – коливання курсу є ринковим, тому значного впливу ситуацію в цілому не має. Проте, крім вищезгаданого, воно свідчить про те, що у фінансовій системі України не відбувається жодних гострих процесів, які знецінюють гривню. Що також говорить про стабільність валютного ринку країни.

Це підтверджує і голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. За його словами, зміцнення гривні на 2,6% є "невеликою, проте все ж таки перемогою".

"З таких невеликих перемог, за кожну з яких ми ведемо бій на фінансовому фронті, і складається макрофінансова стабільність. Яка, на думку міжнародних експертів, унікальна для воюючої країни", – підкреслив він.

Також Гетманцев повідомив про зростання золотовалютних резервів України, яке позитивно вплинуло на зміцнення курсу нацвалюти. У жовтні вони збільшились на 1,312 млрд доларів. "Збільшення ЗВР сприятиме підтримці поточної курсової стабільності гривні", – пояснив нардеп.

Який курс долара та євро в Україні

За даними "Мінфіну", станом на 8 листопада, середньобанківський курс долара в Україні складає 40/40,7 грн (купівля/продаж). Євро – 39/39,99 грн (купівля/продаж).

Офіційний курс, за даними Нацбанку, залишається фіксованим:

  • долар – 36,56 грн;
  • євро – 36,5 грн.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...