Під удар може потрапити кожен: В українців із рахунків почнуть автоматично списувати борги, можуть залишити без копійки

В Україні банки з початку квітня зобов'язані автоматично списувати з рахунків українців борги на вимогу державних і приватних виконавців, передають Патріоти України.

До цього виконавці й банки мали можливість примусово стягувати кошти тільки з "аліментників", в інших випадках рахунки блокувалися, а для зняття грошей необхідний був спеціальний запит у паперовій формі. Тепер вся процедура буде проходити в онлайн-режимі.

"Автоматичне списання поширюється на будь-яку заборгованість, стягнення якої здійснюється примусово державним або приватним виконавцем. До того ж мінімального розміру заборгованості, вище від якого відбувається автоматичне списання грошей із рахунку, немає. Головна умова — це наявність відкритого виконавчого провадження щодо стягнення будь-якого боргу", – заявила адвокатка бюро "ЮФ "Семенова і Партнери" Марина Семенова.

Адвокат компанії RIYAKO&PARTNERS Микола Максимов зазначив, що раніше виконавець, виконуючи судове рішення, повинен був звертатися до банку в письмовій формі і чекати три-чотири дні, поки на рахунок боржника накладуть арешт і з нього будуть списані гроші.

Однак після внесення змін до законодавства виконавець зможе подавати в банк постанову про арешт рахунків боржника та ордер на примусове списання грошей завдяки автоматизованій системі в електронній формі.

"Підкреслю, що списання грошей із рахунку боржника може проводитися за наявності будь-яких видів заборгованості. Це аліменти, кредитні борги, комунальні борги. Списання грошей із рахунку боржника не залежить від суми заборгованості, оскільки арешт на рахунки може бути накладено у зв'язку з будь-яким розміром боргу. Але при цьому, якщо сума боргу становить, наприклад, 20 тисяч гривень, а на рахунку боржника є 15 тисяч гривень, то рахунок буде заарештований, поки борг не буде погашений у повному обсязі", – резюмував Максимов.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...