Під загрозою відключення: Де в Україні найчастіше боргують за світло

В Україні вже не діє мораторій, який забороняв відключати світло за борги за комуналку під час війни. Тож тепер електроенергію можуть відключати громадянам, які заборгувати за цю комунальну послугу чималу суму, передають Патріоти України.

Тим часом як розповів журналістам ExPro радник премʼєр-міністра України та член наглядової ради НЕК "Укренерго" Юрій Бойко, під час повномасштабної війни борги населення за електроенергію зросли на 15 мільярдів гривень.

За його словами, мовиться саме про побутових споживачів.

"Багато це чи мало? Я думаю, що це дуже багато. Серед найбільших боржників – багато областей, яких би там не мало бути", — сказав він.

Серед регіонів найбільшими боржниками за світло є:

  • Київ;
  • Київська область;
  • Дніпропетровська область;
  • Харківська область.

Він також пояснив, що мораторій на відключення комунальних послуг потрібно було скасувати раніше, оскільки держава давно пережила шок війни та стабілізувала роботу економіки, фінансової та банківської систем.

"Моя особиста точка зору – рішення про скасування мораторію перезріло. Його необхідно було прийняти десь 15 місяців тому", — підкреслив Юрій Бойко.

Скасування мораторію: чи загрожують українцям масові відключення світла

Попри серйозний рівень заборгованості з боку населення, в обленерго відсутні плани позбавляти електроенергії абсолютно усіх боржників. Як розповів очільник ТОВ "Прикарпатенерготрейд" Олег Дацко, більша частина клієнтів, яка раніше не оплачувала рахунки, вже домовляються про погашення заборгованості.

"Ми вже зараз відчуваємо наплив клієнтів, вони приходять у центр обслуговування, масово оформляють графіки реструктуризації", — сказав він. При цьому він зауважив, що частина підприємств все ж наважиться відключити електроенергію боржникам. Він вважає, що перші відключення почнуться вже наприкінці січня або в перших числах лютого.

Процес не зупинити? НБУ назвав причини високого попиту на валюту та зростання курсу долара

п’ятниця, 5 липень 2024, 21:35

Ситуація на валютному ринку в червні залишалася контрольованою. В умовах дотримання НБУ принципів керованої гнучкості обмінний курс гривні рухався під впливом ринкових чинників як у бік послаблення, так і зміцнення, незначно девальвувавши в середньому ...

Королівство кривих дзеркал

п’ятниця, 5 липень 2024, 19:02

Мінсоцполітики (!) пропонуватиме «оптимізувати» (людською мовою – «скоротити») соціальні видатки. Завжди думав, що задача Мінсоцполітики – знаходити шляхи виплат цих видатків. Зокрема, за рахунок зменшення втрат на корупції, неефективному управлінні і ...