Піде на експорт: Куди зник безпілотний наземний бойовий дрон "Фантом" (відео)

Через низку причин, найголовніша з яких брак коштів у Міноборони та неусвідомлення характеру застосування подібних систем на полі бою, розробка не потрапляє до нашого війська.

Український наземний безпілотник "Фантом" був вперше публічно продемонстрований ще у 2016 році. Він позиціювався, як одна з найтехнологічніших розробок українського оборонно-промислового комплексу. Відомо, що впродовж декількох років він активно допрацьовувався, але потім інформація щодо ходу розробки зникла з інформаційного простору. Про долю "Фантому", якого називали "воїном майбутнього", Патріоти України пропонують вам дізнатися більш подробно.

Безппілотний БТР "Фантом" має стати "високотехнологічною відповіддю на виклики сучасної війни", принаймні саме так його позиціювали в "Укроборонпромі" ще декілька років тому. Підкреслюючи, що саме використання безпілотників дозволяє зберігти головне - життя бійців.

"Фантом" може самостійно виконувати завдання з розвідки, вогневої підтримки, транспортування вантажів та евакуацію поранених. Окрім того він може оснащуватись високоточною протитанковою ракетною зброєю, що робить його малопомітним винищувачем танків. І всі ці завдання з ризиком виключно для "заліза", а не життя.

"Військова техніка XXI сторіччя має повністю нівелювати людський фактор участі у вирішенні конфліктів. Використання безпілотної техніки має стати пріоритетом збройних сил. Саме тому ми розробляємо таку техніку в Україні та налагоджуємо її виробництво", - заявляли в "Укроборонпромі" у 2017 році, підкреслюючи, що готові налагодити серійне виробництво "Фантому" для українського війська.

Проте станом на сьогодні "Фантом" і досі чекає на замовлення від України, хоча інші країни неодноразово проявляли підвищений інтерес до цієї розробки. А Об'єднані Арабські Емірати вже придбали один тестовий зразок для його всебічної оцінки у реальних умовах.

"Фантом у версії 4х4 у серпні 2018 року, в умовах високих температур, пройшов успішні випробування в Об'єднаних Арабських Еміратах. У відповідності до бажань замовника він був оснащений блоком некерованих реактивних снарядів та кулеметом. Випробування, в тому числі і вогневі, пройшли успішно. За їх результатом "Фантом" був проданий замовнику. Зараз проходять його тестування з метою прийняття рішення щодо закупівлі", - проінформував Микола Лішиленко, менеджер проектів ДП "Укрінмаш", що входить до ДК "Укроборонпром".

Варто зазначити, що окрім "Фантому" українськими зброярами створено декілька інших бойових наземних дронів, наприклад, Fahd від Roboneers. Але судячи із доступної інформації, тема постачання безпілотних наземних платформ до ЗСУ, останнім часом, у Мінобороні знята з повістки дня.

Така ситуація починає нагадувати історію з танком "Оплот", який успішно експлуатують у Таїланді, але і досі не побачили у стройових частинах Збройних Сил України. Такої думки підтримується Антон Міхненко, головний редактор англомовного журналу Ukraine Defense Review, що видається компанією Defense Express.

"У 2011 році Таїланд замовив майже півсотні "Оплотів", це відбулось після першої демонстрації українського танка на міжнародній виставці IDEX. За цей час, попри війну, Україна виконала іноземний контракт. Але за 9 років жодного серійного "Оплоту" наші Збройні Сили так і не замовили. У ситуації з "Фантомом", у випадку його замовлення ОАЕ, чи іншою країною, ситуація може повторитись: найтехнологічніша розробка йде на експорт, але через низку причин, найголовніша з яких брак коштів у Міноборони та неусвідомлення характеру застосування подібних систем на полі бою, не потрапляє до нашого війська", - розповів Антон Міхненко.

Джерело: Defense Express

Україна внаслідок війни з РФ втратила чверть економіки: Держстат розкрив підрахунки щодо ВВП

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:30

Українська економіка за підсумками 2023 року збільшилась на 5,3% (зростання реального внутрішнього валового продукту, ВВП). При цьому показники все одно далекі від тих, що були на початок повномасштабного вторгнення РФ. Реальний ВВП становить лише 75% ...

В Україні банки без пояснення причин блокують рахунки: Що треба знати всім

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:48

Українці масово скаржаться на блокування своїх рахунків без пояснення причин. Банки мають право розірвати договір і поставити клієнта перед фактом, повідомивши листом на електронну пошту, передають Патріоти України. Адвокати та деякі суди вважають, що ...