Підіграють агресору: Молдавські компанії допомагають російським металургам йти з-під санкцій

Молдавські металообробні компанії, розташовані в тому числі в Придністров'ї, купують металургійну сировину і продукцію в Росії, тим самим допомагаючи підсанкційним російським металургам обходити санкції ЄС і потрапляти на ринок Євросоюзу, передають Патріоти України.

Як пише видання, з самого початку російсько-української війни офіційний Кишинів зайняв дуже стриману позицію щодо військового конфлікту, по суті, відмовившись вводити будь-які істотні санкції проти РФ. Однак президент Молдови Майя Санду пообіцяла, що не допустить випадкової або цілеспрямованої допомоги Росії з боку Молдови для обходу накладених на неї санкцій.

"Втім, наявність в країні "сірої зони" у вигляді Придністров'я, глибоко інтегрованої в молдавську економіку, дозволяє говорити про зворотне. Першою ластівкою обходу санкцій стала металургійна галузь. Днями стало відомо, що дві компанії, центр яких розташований в Придністров'ї, купили в Росії металопродукцію і сировину з метою подальшого перепродажу не тільки на молдавському ринку, але і на ринках ЄС, зокрема, Румунії", – стверджує видання.

У другій половині квітня морпорт Новоросійська покинули два балкери, завантажених російською продукцією. Порт призначення обох суден – Джурджулешти. Головна причина, чому молдавсько-придністровські компанії під загрозою найжорстокіших санкцій ЄС все-таки продовжують закуповувати російський метал, полягає в його ціні. Після того як меткомпанії РФ втратили ринки збуту в Європі, вони почали розпродавати свою продукцію з істотним дисконтом, особливо в тих країнах, які не приєдналися до санкцій.

Такий "сірий імпорт" з РФ повністю вбиває конкурентоспроможність українських підприємств. Ринок Молдови – невеликий, однак і ці обсяги могли б стати підмогою для вітчизняних металургів, які шукають і чіпляються за будь-які замовлення. В умовах обмеженого експорту меткомбінатам важливо мати гарантовані обсяги збуту в Україні. Ну а держава отримує вигоду у вигляді роботи виробничих ланцюжків в економіці, зайнятості населення в прифронтових районах і податкових відрахувань.

Всі ці схеми імпорту сталевої "підсанкціонки" в Молдову викликають безліч питань, зокрема, чому офіційний Кишинів дотримується санкцій проти Росії у фінансово-банківській системі, але абсолютно потурає у сфері торгівлі металом.

"У свою чергу Києву необхідно інтенсифікувати тиск на Молдову для закриття всіляких лазівок для обходу санкцій, саме цим зараз займається робоча група Єрмака-Макфола. Цілком можливо, що особиста зустріч президентів Володимира Зеленського і Майї Санду в Києві, який за останній місяць відвідали безліч світових лідерів, допоможе закрити всі "дірки" в сірих схемах", – підкреслює видання.

В Україні хочуть запровадити нове маркування товарів у магазинах та в рекламі: Що зміниться

субота, 20 квітень 2024, 12:29

В Україні запропонували маркувати продукцію брендів, які досі не вийшли з російського ринку. У разі, якщо до законодавства внесуть відповідні зміни, маркування таких товарів стане обов'язковим не лише на прилавках магазинів, а й у рекламі, передають П...

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...