Підвищення тарифів "Укрзалізниці" обвалить український експорт, - експрем’єр-міністр

"Укрзалізниця" має знайти інші шляхи для підвищення власної ефективності, а не спричиняти колапс в експортоорієнтованих галузях економіки.

Володимир Гройсман. Фото: Гордон.

Якщо "Укрзалізниця" підвищить тарифи на вантажні перевезення, українські експортери втратять позиції на світових ринках через неконкурентоздатність. Про це заявив експрем’єр-міністр Володимир Гройсман в ефірі телеканалу "Україна 24", повідомляють Патріоти України.

"Ринки, куди ми продаємо, міжнародні, вони впали зараз, ціни впали. Тепер у структурі формування ціни на метал, на руду, на аграрну продукцію, перевезення, частина транспортна має величезне значення. Якщо тільки залізниця зараз підвищить тариф на перевезення одиниці товару, ми вилетимо взагалі з міжнародних ринків, тому що ми будемо неконкурентні", - пояснив Гройсман.

На його думку, "Укрзалізниця" не повинна підвищувати тарифи в кризу, оскільки це призведе до погіршення стану експортоорієнтованих підприємств, а сотні тисяч їхніх працівників можуть втратити роботу.

"Я категорично проти будь-якого підвищення зараз, у кризу. Якщо вони будуть підвищені, наш експорт різко впаде, і люди, сотні тисяч і мільйони людей знову-таки можуть, якась частина з них, втратити роботу", - сказав Гройсман.

За його словами, "Укрзалізниця" має знайти інші шляхи для підвищення власної ефективності, а не спричиняти колапс в експортоорієнтованих галузях економіки. "Якщо вони будуть так бездумно робити, ми отримаємо величезний колапс і в залізниці, і в експортноорієнтованих галузях. Цього робити неможна. Залізниці потрібно по-іншому формувати свою ефективність", - наголосив експрем’єр.

Нагадаємо, раніше міністр інфраструктури Владислав Криклій заявив, що не вдасться обійтися без збільшення тарифів "Укрзалізниці" на вантажоперевезення, зазначивши при цьому, що затвердження нового договору на надання УЗ послуг з організації перевезень вантажів відклали до липня.

Своєю чергою народний депутат, член комітету ВР з питань транспорту та інфраструктури Костянтин Бондарєв заявив, що підняття тарифів "Укрзалізницею" на вантажоперевезення буде катастрофою для підприємств-експортерів, наголосивши, що це призведе до подорожчання їхньої продукції і втрати конкурентоспроможності на світових ринках.

Водночас президент Українського товариства фінансових аналітиків Юрій Прозоров вважає, що держава має запропонувати пакет стимулювання економіки під час кризи, що включає зниження тарифів на вантажні перевезення залізницею.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...