Після купівлі долара є 15 хвилин: У НБУ розповіли про права українців, про які багато хто не знає

В Україні будь-який клієнт обміннику чи каси банку має право скасувати обмін валюти та повернути свої кошти упродовж 15 хвилин після операції. При цьому фінансові установи зобов'язані приймати всі платіжні купюри. Наприклад, банк чи обмінник не має права не приймати долар, якщо його випустили після 1914 року, передають Патріоти України.

Про це йдеться в роз'ясненнях, опублікованих на офіційному сайті НБУ. Так, якщо ви обміняли купюру, а потім пожалкували про це (наприклад, купили долар, якість якого вас не влаштовує), ви маєте право повернути всі сплачені кошти без втрати курсової різниці. Але за певних умов.

"Ви можете провести зворотну валютно-обмінну операцію упродовж 15 хвилин після обміну. Але лише якщо маєте квитанцію чи розрахунковий документ. Це передбачено Постановою правління НБУ №2 "Про затвердження Положення про здійснення операцій із валютними цінностями", – роз'яснили в НБУ.

Також у Нацбанку зазначили, що з 2016-го банки не приймають дорожні чеки American Express або іменні чеки в іноземній валюті.

Ще одне важливе правило: банк чи обмінник повинен приймати всі платіжні купюри. На сайті центробанку тієї країни, купюру якої ви використовуєте, є перелік дійсних банкнот. "У деяких випадках таку валюту можна обміняти у будь-якому обмінному пункті. Наприклад, у випадку з банкнотою 500 євро або доларами США, надрукованими після 1914 року, які залишаються платіжними засобами. Проте в інших випадках валюту можна обміняти лише у центральних банках країн-емітентів", – зазначають у НБУ.

Водночас купюри, що мають ознаки значного зносу, можна обміняти з доплатою (послуга інкасо). Розмір доплати становить від 10% до більш ніж 30% від номіналу банкноти.

Проблеми накривають: Російський "Газпром" почав розпродавати майно після рекордного в історії збитку

четвер, 9 травень 2024, 15:30

Отримавши перший за 25 років і рекордний за всю історію збиток, російський гігант "Газпром" розпочинає розпродаж майна. У середу компанія оголосила про пошук покупців на великі об'єкти нерухомості в Москві та Підмосков'ї. Серед них - офісні будівлі на ...

Туристичний сезон у Туреччині розпочався з рекордною кількістю туристів, але не російських

четвер, 9 травень 2024, 13:18

Сезон відпочинку у Туреччині, зокрема у Анталії, розпочався з рекордної кількості відпочивальників – за чотири місяці курорт уже відвідали понад 2,5 млн туристів. Про це пише видання Hurriyet, передають Патріоти України. За прогнозами голови Асоціації ...