"Північний потік-2" вже не зупинити: Що може втратити Україна через газову війну

У разі, якщо "Північний потік-2" буде запущений, Україна втратить близько 3 мільярдів доларів на рік.

Запуск "Північного потоку-2" планується на 2020 рік. Тоді Україна може втратити прибуток від транзиту газу і зазнати мільярдних збитків. На думку експертів, українська сторона зробила все, що можна, для запобігання цій ситуації, і тепер запуску ПП-2 може завадити хіба що президент США Дональд Трамп. Якого удару по економіці варто очікувати і що може допомогти Україні у матеріалі, який Патріоти України пропонують вам прочитати.

Головне:

  • "Північний потік-2" планують запустити у 2020 році. Зараз розпочато будівництво останньої ділянки газопроводу;
  • У разі, якщо "Північний потік-2" буде запущений, Україна втратить близько 3 мільярдів доларів на рік;
  • На думку експертів, Німеччина хоче стати головним газовим хабом Європи;
  • США запланували санкції проти учасників проєкту ПП-2 до оборонного бюджету 2020 року.

Важелі тиску залишилися тільки у Трампа

На думку експертів, зараз ситуацію вирішити може тільки одна людина – президент США Дональд Трамп. І дійсно, в оборонному бюджеті США на 2020 рік були заплановані санкції проти всіх, хто бере участь у будівництві ПП-2, повідомив глава комітету із закордонних справ Сенату Джим Ріш на міжнародному форумі з безпеки у канадському Халіфаксі.

Голова правління Альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик також дотримується думки, що зараз важелі тиску лишилися тільки у Трампа.

"Якщо говорити про те, як цього уникнути, то ми всі можливі міжнародні дії зробили. Я думаю, що зараз єдиний, хто може щось зробити, це пан Трамп. Він може ввести персональні санкції проти компаній та осіб, які беруть участь у проєкті", – розповів експерт у коментарі.

Він вважає, що в Європі ніхто не стане заважати цим процесам, а Німеччина зараз хоче стати головним газовим хабом.

"Усі свої позиції в Європі вже висловили, Німеччина всіма силами намагається цей потік підлаштувати. Німеччина тут нам не союзник, а противник. Вона хоче перетягнути на себе всі прибутки і доходи від транспортування газу до Європи, стати таким серйозним хабом. Тому все, що можна зробити ми зробили. Тепер потрібно домовлятися з Росією, наскільки вона готова йти на домовленості до моменту запуску "Північного потоку-2", – поділився думкою Боровик.

Втрати у три мільярди доларів за рік

Виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко у своєму інтерв'ю DW зазначив, що запуск "Північного потоку-2" призведе до економічного удушення України і може порушити стабільність поставок газу до Європи.

"Із запуском "Північного потоку-2" можна очікувати, що транзиту через територію України не буде. І Німеччина повинна розуміти, що вона у такий спосіб сприяє економічному удушенню України", – сказав тоді він.

З цією думкою згоден Валерій Боровик. Він вважає, що запуск "Північного потоку-2" може стати серйозним ударом по економіці України – країна втратить близько трьох мільярдів доларів на рік.

"Це мінус 2-3% завантаженості імпортної системи, тому це до 3 мільярдів втрат у році. Це серйозний удар по нафтогазовому сектору та неприбутковість у бюджеті", – розповів він.

Джерело: Обозреватель

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...