План був "геніальний", але: Надії Кремля на розморожування активів у ЄС розбилися


Росія розробила складну схему обміну замороженими внаслідок санкцій активами російських та західних інвесторів, щоб повернути понад $1 млрд роздрібним акціонерам. Але очікування Кремля виправдалися менш як на 10%, передають Патріоти України.

Як повідомляє Financial Times, схемою керувала маловідома брокерська компанія з Воронежа "Інвестиційна палата". Після введення санкцій їй вдалося повернути лише 8,1 млрд рублів (близько $89 млн) росіянам, чиї іноземні акції були заморожені на рахунках кастодиальних банків Clearstream та Euroclear.

Свої кошти вдалося повернути 708 тис. росіян із 3,5 млн осіб, активи яких було заморожено. Провал схеми пояснюється млявістю інтересу до неї із боку іноземних інвесторів.

У березні "Інвестиційна палата" отримала від Кремля ексклюзивний мандат на керування схемою. У РФ сподівалася, що це дозволить повернути до 100 млрд рублів ($1,12 млрд) в іноземних акціях.

Але за результатами завершення першого раунду виявилося, що жодна із сторін не була повною мірою зацікавлена у реалізації такого плану. Росіяни подали заявки на продаж акцій на суму близько половини зазначеної суми, а іноземні інвестори були готові прийняти лише п'яту частину пропозиції.

На цьому фоні запуск другого раунду програми опинився під питанням. Хоча спочатку в "Інвестиційній палаті" були впевнені в успіху програми. У травні її генеральний директор Олексій Сєдушкін в інтерв'ю Financial Times заявив, що всі хочуть обмінюватися". Але виявилося, що багато іноземних інвесторів бояться купити активи у контрагента, який перебуває під санкціями.

Привабливість схеми для іноземних інвесторів знизилася ще сильніше у червні, коли санкції США вдарили по основному російському майданчику з торгівлі цінними паперами та її дочірнім компаніям – Московській фондовій біржі, Національному розрахунковому депозитарію (НРД) та Національному кліринговому центру (НКЦ).

Вас може зацікавити:Коли садять озиму цибулю: як отримати щедрий урожай

Вас може зацікавити:Українці отримуватимуть від держави по 2 тис. грн за кожен гектар землі: хто може розраховувати

Тим часом Euroclear та Clearstream не беруть участь у цій схемі і відмовляли від участі інвесторів, пояснюючи це тим, що це "може не відповідати цілям західної політики". Тому всі операції здійснюються "виключно на свій страх та ризик".

Найпотужніший у Росії Омський НПЗ після чергового вибуху втратив другу половину виробничих потужностей, - Reuters

вівторок, 27 серпень 2024, 12:22

Керівництво підприємства в авральному порядку задіює резервни потужності. Наскільки вони здатні зарадити справі, достеменно не відомо. Після вибуху, який стався у понеділок, 26 серпня, найбільший НПЗ Росії в Омську втратив близько половину своїх потужн...

"З вересня ми заходимо в бюджетний процес": Стефанчук анонсував важкі рішення для України

вівторок, 27 серпень 2024, 11:58

З вересня в Україні розпочнеться бюджетний процес, який обіцяє бути складним і вимагатиме прийняття важких рішень. Про це заявив голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, передають Патріоти України. "Прийняття бюджету одна з найважливіших функцій парламе...