Плата за дружбу з Путіним: Інвестори з рекордною швидкістю виходять з китайських облігацій після вторгнення РФ в Україну

Високочастотні дані вказують на значний відтік портфельних інвестицій з Китайських акцій та облігацій. При цьому притік капіталу на інші ринки, що розвиваються, втримався на попередньому рівні, свідчать дані ІМФ, передають Патріоти України.

«Відтік капіталу з Китаю такого масштабу та інтенсивності, як зараз — безпрецедентний. Особливо враховуючи те, що ми не бачимо схожого відтоку з решти ринків, що розвиваються. Час відтоку — який набирав обертів з початку російського вторгнення в Україну — може означати, що іноземні інвестори почали дивитися на Китай в новому світлі, однак робити якісь кінцеві висновки ще зарано», — пише головний економіст ІМФ Робін Брукс.

Офіційні дані показують, що в лютому іноземні інвестори позбулися китайських державних облігацій на понад $30 млрд, поставивши історичний рекорд.

Заморозка валютних резервів російського центробанку викликала хвилю передбачень, що РФ продаватиме свої китайські активи, щоб залучити кошти.

Чи відвертаються інвестори від Китаю

Падхраїк Гарві, керівник відділу глобальної боргової стратегії та стратегії ставок у ING Financial Markets, вважає, що ще зарано судити, наскільки довгостроковою є ця тенденція. За його словами, що відтік коштів може свідчити, що деякі інвестори вирішили не реінвестувати надходження в облігації, доки «ситуація з російською кризою не проясниться». «Цілком може статися, що чистий приплив відновиться у наступні тижні або місяці», — коментує він.

Нагадаємо

Проблеми спостерігаються і на ринку китайських акцій, які різко обвалилися раніше цього місяця, на тлі новин про можливу допомогу КНР Росії. Однак з того часу ринок частково відновився завдяки обіцянкам влади про підтримку.

Притиснути агресора: Bloomberg з'ясував, що увійде до нового пакета санкцій ЄС проти РФ

вівторок, 7 травень 2024, 17:37

Єврокомісія розробляє 14-й пакет санкцій проти Росії – до нього можуть увійти обмеження щодо російського аналога SWIFT, пропагандистських ЗМІ, СПГ, рідкоземельних металів та транспортних компаній. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на знайомі з с...

У Кремля проблеми: Експерт із міжнародної економіки дав прогноз, коли у Росії закінчаться гроші на війну

вівторок, 7 травень 2024, 14:49

Держава-агресор Росія вихваляється, що санкції нібито не впливають на економіку, однак вже використала близько половини коштів з Фонду національного добробуту, зокрема і для ведення війни. Втім гроші і в ньому можуть закінчитися вже у 2025 році, переда...