Платіжки за світло можуть вирости до 5 грн/кВт·год: Які наслідки може мати рішення Зеленського і РНБО

Ще два тижні тому президент Володимир Зеленський затвердив указом рішення Ради нацбезпеки і оборони (РНБО), яке може привести до подорожчання електроенергії для бізнесу вдвічі. Принаймні, такий висновок зробили журналісти Bihus.info, зазначають Патріоти України.

Але торкнеться таке подорожчання не тільки підприємців, але і всіх громадян взагалі: бізнес, щоб компенсувати витрати на оплату електрики, підвищує вартість вироблених товарів і послуг. Для населення тарифи безпосередньо не виростуть.

Чому дорожчає електрика

Йдеться про рішення РНБО, в якому Нацкомісії з держрегулювання в сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) рекомендується підвищити граничну вартість е / е до максимальної цінової планки, яку виставляють учасники ринку. РНБО радить профільним органам підняти максимально вартість е / е на ринку "на добу вперед" до рівня максимальної ціни, виробленої установками об'єднаної енергосистеми України.
Журналісти підкреслюють, що вартість електроенергії, виробленої деякими "зеленими електростанціями", досягає 8 грн / кВт · год. Отже, як зазначає видання, ціна може зрости вдвічі від існуючої. Влітку НКРЕКУ вдвічі підвищила максимальну вартість, за якою виробники мають право продавати е / е. Якщо раніше найвища допустима ціна становила 2 грн / кВт · год вдень і 0,95 грн / кВт · год вночі, то зараз - по 4 грн / кВт · год і 2 грн / кВт · год. Як вважають журналісти, за таким рішенням стояв "шантаж Ахметова".

Але в розмові з UBR.ua співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич вважає, що таке різке підвищення "зможе існувати тільки на папері". "Зелені" виробники на ринку ніколи не заламують такої ціни. Не дозволить конкуренція.

"В РНБО міркували так: щоб був чистий ринок електроенергії, треба поставити обмеження на найвищому рівні, щоб всі учасники теоретично змогли на цей ринок виходити. Але "зеленим" виробникам там робити нічого", - говорить він.
Як нагадує Марунич, під "зелених" виробників потрібні окремі аукціони, які працюють поза ринком (зараз діє "зелений тариф"). І про це вже три роки говорять навіть іноземні партнери. Сам порядок аукціонів повинно розробити Міненерго. "Аукціони досі не запущені. Якась логіка, звичайно, в піднятті цінової стелі на ринку електроенергії є. Але в кінцевому рахунку таке рішення буде носити лише формальний характер", - резюмує експерт.
Коли населення отримає дорогуще "світло"
Директор спеціальних проектів науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев вважає, що ймовірність подорожчання електроенергії для побутових споживачів і бізнесу буде залежати від того, чи буде забезпечена відкритість ринку е / е.
"Мається на увазі прозорість і однакові правила гри для всіх. Якщо електроенергія буде реалізовуватися на відкритих електронних торгах не тільки в сегменті "на добу вперед", але і на ринку двосторонніх договорів", - говорить експерт.

За його словами, тоді цілком можлива ситуація, коли таке зростання цін буде несуттєвим. Але якщо просто "взяти і зняти спеціальні зобов'язання і залишити все, як є", то тоді населення може отримати платіжки і на 5 грн / кВт · год.

Стримуючий фактор
З 1 жовтня для тих домогосподарств, які споживають менше 250 кВт ∙ год щомісяця, електрика подешевшає на 24 коп - до 1,44 грн за кВт. Іншими словами, максимальна економія за місяць складе трохи більше 60 грн. Але таких громадян по країні мільйони. Отже, такі витрати виробникам треба якось покривати.
Як підкреслив в розмові Марунич, згідно з розрахунками НКРЕКУ, з урахуванням витрат всіх учасників поставок е / е, а також ПДВ, економічно обгрунтований тариф для споживачів мав би сягати 3,4 грн / кВт · год. А ціни для населення в сусідніх з Україною країнах Європи і зовсім доходять до 7 грн / кВт · год.
Що ж стосується бізнесу, то він платить за електроенергію більше, оскільки в його тариф закладена плата за ремонт інфраструктури обленерго, власниками яких є олігархи (т.зв. RAB-тариф). Підприємці, відповідно, задля компенсації збитків підняли вартість своєї продукції.
Реальна вартість електроенергії зростає, але побутові споживачі за платіжками цього не помічають. Крім згаданого збільшення тарифів для підприємців, існує ще один фактор такої компенсації: справа в тому, що роздмухування квитанцій для населення стримують "Енергоатом" і "Укргідроенерго".

"Тут можна скористатися формулою Яценюка, яку мало хто зрозумів:" Ціни нижче - насправді ціни вище ". Оскільки електроенергія - товар інфраструктурний, вона присутня в вартості всіх товарів і послуг. Хоч і приховано", - акцентує в розмові Геннадій Рябцев.

Оскільки ці компанії державні, то опосередкованим способом ті ж побутові споживачі знову платять за дешевизну електрики в будинках. Але тепер уже як платники податків. Частина податків відводиться для виплат цим держкомпаніям, щоб уберегти їх від банкрутства через зобов'язання за дотаціями.

В Україні хочуть запровадити нове маркування товарів у магазинах та в рекламі: Що зміниться

субота, 20 квітень 2024, 12:29

В Україні запропонували маркувати продукцію брендів, які досі не вийшли з російського ринку. У разі, якщо до законодавства внесуть відповідні зміни, маркування таких товарів стане обов'язковим не лише на прилавках магазинів, а й у рекламі, передають П...

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...