Платити доведеться навіть влітку? Українцям готують нововведення по платіжках за опалення

Окрім скасування мораторію на заборону відключення абонентів за борги з комуналки, українцям, схоже, готують ще один сюрприз. Комунальники планують запровадити для населення двоставковий тариф на теплову енергію, передають Патріоти України.

Нововведення поки що буде запроваджене не по всій Україні, а лише в одному місті — Миколаєві. Про це йдеться на офіційному сайті міста.

Але, як показує досвід, якщо там «експеримент» покаже гарний результат, його будуть намагатися запровадити і в інших населених пунктах.

Ініціатором запровадження нововведення став директор «Миколаївоблтеплоенерго» Микола Логвінов, який заявив, що підприємство робитиме необхідні кроки, аби перейти на двоставковий тариф для населення та агітувати споживачів робити термомодернізацію.

«Цей тариф має дві складові — умовно постійні витрати, які несе підприємство, а також це паливна частина (оплата за енергоносії). Цей платіж можна буде розбити на 12 місяців, тобто люди платитимуть протягом року, а зимою буде паливна частина», — пояснив керівник підприємства.

Тобто споживачів хочуть змусити компенсувати витрати, які зараз несе підприємство. Тому і доведеться платити навіть у літні місяці.

Причина в здійсненні таких непопулярних кроків в тому, що нинішній тариф на теплопостачання економічно необґрунтований.

Зараз побутові споживачі платять за тепло за тарифом 1999,08 грн/Гкал. Разом з тим економічно обґрунтована ціна — 2956, 88 грн/Гкал.

Водночас варто зазначити, що перегляд тарифів на опалення, газ та гарячу воду заборонено мораторієм. Але у Нацбанку ділилися прогнозом, згідно з яким мораторій може бути скасовано вже наступного року.

Нагадаємо, у ЗМІ нещодавно з'явилася інформація щодо підвищення тарифів на електрику. В Міненерго вже спростували чутки, повідомив, що наразі жодної підготовки, обговорення, розрахунків потенційного підвищення не здійснюється.

Російський губернатор попросив у Китаю завод електроніки в обмін... на продукти

четвер, 16 травень 2024, 23:16

Губернатор Свердловської області Євген Куйвашев запропонував губернатору китайської провінції Хейлунцзян Лян Хуейлін відкрити в Єкатеринбурзі завод з виробництва мікроелектроніки. Натомість глава регіону пообіцяв відправляти до Китаю харчову продукцію ...

Україна буде жити з дефіцитом електрики наступні два роки: Експерт дав невтішний прогноз

четвер, 16 травень 2024, 18:50

Навіть якщо усунути певні пошкодження генерації, то наступні два роки українці житимуть з дефіцитом електроенергії. Таку думку висловив директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко під час брифінгу. Так, він заявив, що в Україні наявний ві...