По кишені буде не всім? Українців попередили про зміну цін на м'ясо - що буде з вартістю

Восени 2024 року очікується підвищення цін на м'ясну продукцію до 3% через зростання вартості кормів та вплив аномальної погоди. Основні чинники здорожчання включають проблеми з енергопостачанням і зменшення врожаю зернових, передають Патріоти України.

Про це розповіла науковиця Інституту аграрної економіки Наталія Копитець у коментарі 24 Каналу Науковці прогнозують, що в осінній період 2024 року вартість м'ясної продукції зросте.

За словами Копитець, основним чинником, що впливатиме на здорожчання м'ясних продуктів восени, стане вартість кормів. Зокрема, близько 70% собівартості м'ясної продукції припадає на корми, основу яких становлять зернові культури. Відповідно, стан врожаю зернових прямо впливає на ціну м'яса.

Урожай зернових цього року може виявитися меншим через аномально високу температуру влітку, що може призвести до скорочення запасів кормів та підвищення їх вартості. Водночас, систематичні відключення електроенергії через руйнування енергетичної інфраструктури також ускладнюють виробничі процеси у галузі тваринництва, що збільшує собівартість м'ясних продуктів.

За даними Державної служби статистики України, станом на серпень 2024 року середні споживчі ціни на основні види м'яса вже зазнали значних коливань порівняно з аналогічним періодом 2023 року. Наприклад, яловичина зросла в ціні на 20% і досягла позначки 270,01 гривні за кілограм.

Ціни на куряче філе також зросли на 3,3%, і тепер цей продукт коштує 158,62 гривні за кілограм. Однак ціна на курячу тушку, навпаки, зменшилася на 4% і становить 86,8 гривні за кілограм. Щодо свинини, ціни на неї також дещо знизилися – на 10,2%, до 177,47 гривні за кілограм.

Цікаво, що сало, традиційний український продукт, зазнало незначного зниження вартості – лише на 0,8%, і тепер його середня ціна складає 160,10 гривні за кілограм. Науковці прогнозують, що у вересні 2024 року середні споживчі ціни на яловичину, свинину та курятину можуть зрости до 3%.

Це пов'язано з очікуваним подорожчанням кормів через нестабільні погодні умови та можливі труднощі в агросекторі. Враховуючи також інфляційні тенденції та енергетичні проблеми, цінові коливання у м'ясній галузі можуть бути відчутнішими, особливо ближче до кінця року, коли зростає попит на продукцію перед новорічними святами.

Замість підвищення пенсії - її зменшення: Експерт пояснив, чому це відбувається, і на які виплати може розраховувати пенсіонер

вівторок, 10 вересень 2024, 6:00

Поки уряд готується до проведення кардинальної пенсійної реформи, ситуація з виплатами літнім людям дедалі погіршується. Про один з подібних випадків розповів експерт з пенсійних питань Сергій Коробкін, передають Патріоти України. Так, пенсіонер з Терн...

На Уралі палає нафтопровід, є жертви серед ремонтників

вівторок, 10 вересень 2024, 0:30

Технологічний занепад та дефіцит кваліфікованих кадрів все більше дошкуляє російській економіці, навіть в такій критичній для доходів державі-агресора галузі як енергетика, передають Патріоти України. Про чергову НС у цій царині повідомляє видання Baza...