По кишені не всім: В Україні божевільними темпами дорожчає гречка, названо причини

В Україні влітку стрімко дорожчає гречка. Як повідомляє minfin.com.ua, якщо середня ціна кілограма гречки у січні становила 40,07 грн, то на початку липня - вже 91,7 грн. Це зростання ціни на 128% за шість місяців, передають Патріоти України.

Асортимент крупи суттєво скоротився, а ті марки, що запропоновані в роздріб, мережі пропонують за ціною 88-115 грн за кг. Наприклад, 26 липня в "Ашані" в наявності крупа ТМ "Кожен день" за 88 грн/кг, у "Новусі" упаковка ТМ "Marka Promo" коштує 98,76 грн, у мережі "АТБ" гречка ТМ "Attuale" запропоновано за 99,9 грн, а у "Сільпо" кілограмове пакування ТМ "Ситий двір" коштує 99 грн.

Експерти впевнені, що винна війна, ажіотажний попит, обмеження імпорту (майже 22 тис. тонн надходило з-за кордону), а також виснаження запасів на складах напередодні нового врожаю.

"Зріс попит через паніку, люди скуповували великі обсяги більшості круп. А торговельні мережі не змогли забезпечити відповідну пропозицію у відповідь на збільшення цього попиту", — зазначив заступник директора з наукової роботи Національного центру Інститут аграрної економіки Микола Пугачов. За його словами, українці споживають гречану крупу у кілька разів більше, ніж в інших країнах. Якщо у світі одна людина їсть до 1,5 кг гречки на рік, то середньостатистичний українець — 3-4 кг гречаної крупи на рік.

"В останні роки в Україні аграрії нарощували посіви гречки. Якщо у 2019 році вітчизняні фермери відвантажили 85 тисяч тонн цієї крупи, у 2021 році вже 110 тисяч тонн. Попри складну посівну в умовах війни, велику кількість необроблених полів, українські аграрії засіяли достатньо гречки", — каже Микола Пугачов.

Втім, проти минулого року, все одно врожай буде меншим на 10-15%. Потрібно дочекатися нового врожаю. Починаючи з вересня, буде стабільність цін — на рівні 65-70 грн за кілограм гречаної крупи. Це якщо будуть проблеми з імпортом. А якщо забезпечимо достатньо імпортної крупи, ціна на гречку може зменшитися до 50 грн за кілограм, можливо, навіть і менше”, — прогнозує агроексперт.

Біженці будуть під ковпаком? Україна починає обмін інформацією про рахунки з сотнею країн

четвер, 28 березень 2024, 11:30

У вересні 2024 року між Україною та іншими державами відбудеться перший автоматичний обмін інформацією щодо фінансових рахунків за міжнародним стандартом звітності CRS (Common Reporting Standart), передають Патріоти України. Його запроваджено після ух...

Удари по російських НПЗ мали ефект: Росстат зафіксував обвал виробництва бензину

четвер, 28 березень 2024, 10:30

Після серії ударів по російських нафтопереробних заводах, що паралізували роботу великих підприємств "Роснефти" і "Лукойлу", випуск автомобільного бензину в країні впав на 7,4%. Про це повідомляє The Moscow Times, передають Патріоти України. Згідно з д...